vw diskuterar att salja ducati

VW diskuterar att sälja Ducati

Långt innan Volkswagens skandal 2015 med utsläppsvärdena på dieselbilarna tyckte de att det var en god idé att ha motorcykeltillverkning under sitt koncernparaply. Men nu blåser andra vindar efter förvärvet av Ducati 2012 och verksamheten ska koncentreras till kärnverksamheten, att tillverka bilar, som en del av bolagets effektiviseringsåtgärder.

I en intervju i Bloomberg TV, men även på årsstämman i Berlin, sade Volkswagens nye vd Herbert Diess att det inte är självklart för VW att behålla Ducati trots att fabrikatet genererar koncernens näst bästa resultat, bara Porche uppges ge bättre avkastning. Koncernbolag som Bentley, Audi, Seat and Skoda lever inte upp till Ducatis avkastning på 9,5 procent. Efter de enorma förluster som de drabbats av efter dieselgate kanske strategin att få in omedelbart kapital är viktigare än hög avkastning. Det andra alternativet verkar vara att utveckla Ducati ytterligare så att det blir en större aktör på marknaden.

Herbert Diess sade bland annat Either we find a way forward for Ducati, which provides some growth and expand the brand, or we have to look for a new ownership. Detta gäller, utöver Ducati, för koncenens icke-kärnverksamheter som Renk och MAN Diesel & Turbo.

En försäljning av Ducati diskuterades även i fjol men lades då på hyllan. Kanske blir det så igen men när frågan tas upp både på årsstämman och i större intervjuer ska den nog inte avvisas, snarare tvärtom. Som det sades The new Volkswagen group structure aims to develop sustainable future perspectives for non-core businesses – calmly and with the necessary thoroughness.Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *