vattaberget en svarslagen utsikt

Vättaberget, en svårslagen utsikt

I närheten av Sundsvall hittar du Vättaberget, en plats som alltför många bara susar förbi. Det ska man inte göra. Man ska istället svänga av vid Liden och ta sig upp till toppen på den krokiga smala vägen där man hittar en av Västernorrlands vackraste platser med en hänförande utsikt över den ringlande Indalsälven.Jag slår mig ner på terassen till det lilla fiket och beställer in hembakat tunnbröd. Här finns några lättare hemlagade rätter att välja mellan och menyn bjuder på flera överraskningar som dock kan variera över tid. Just den här gången fanns även grillad fisk och så förstås färskbredda ordentliga smörgåsar. Kön i kassan är oftast måttlig eftersom platsen inte är lika känd som den borde vara, vilket både är på gott och ont. En plats som den här borde vara fullproppad med folk men det är inte alla som letar sig upp hit eftersom fyrhjulingar tycker det är besvärligt att svänga.

Bredvid fiket kan man slå sig ner vid vårdkasen, varningselden som tändes vid fara i svunna tider, platsen syns ju vida omkring och har sin historia. Inramningen för en avkopplande stund kan knappast bli bättre än på det 209 meter höga Vättaberget. Kanske håller den lilla museibutiken ”öppet” för ett besök där du som blivit gråhårig kan minnas gamla tiders produkter. Nej, du kommer inte att ångra besöket här!

Så här hittar du till Vättaberget.

Först kör du till Liden som ligger efter väg 86 som går mellan Sundsvall och Östersund. Där får du spana efter skylten till Vättaberget, såväl skyltningen som vägen är i det mindre formatet. Har du GPS knappar du in  N62° 41′ 42″, E16° 46′ 19″.Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *