Meny

Världens tio bästa motorcykellåtar

Det är nog så för var enda en av oss; vi har en passion för både motorcyklar och musik. Ibland händer det att de sammanfaller. Det är kanske inte så ofta som låter om motorcyklar är så där särskilt bra men det måste ändå finnas en topplista på bra hojlåtar.

När den bästa hojlåten utses så måste det utkristalliseras vad som menas och vilka låtar som kvalar in. Du kanske osökt tänker på Born To Be Wild? Bara för att den var med i Easy Rider och att den på sätt och vis blivit synonym med motorcykelåka så kvalar den ändå inte in. Det skulle vara så mycket som att ha grädde på moset. Alla känner till den och vi gör det gärna lite svårare för oss.  Så, låtarna måste handla om motorcyklar och det får inte vara Born to be Wild. Nu kör vi!

10. The Byrds - I Wasn’t Born To Follow

Ja, ja ja! OK, den handlar inte helt bara om motorcyklar jag vet. Jag börjar med att bryta mina egna regler men en låt som så fångar motorcyklistens hjärta med titeln I Wasn’t Made to Follow ger grava stilpoäng.

 

9. The Hondells – “Little Honda”

Den får oss att tänka på reklamen med Lasse Berghagen på en Honda CB350 Four. Det gick i linje med Hondas slogan ”You meet the nicest people on a Honda”. Lyssna på texten: ”It’s not a big motorcycle, Just a groovy little motorbike”, det talar väl rakt till våra öppna motorcykelhjärtan?

 

8. Love and Rockets - Motorcycle

Love and Rockets gitarrstinna Motorcycle är en klockren musikalisk känsloyttring kring motorcykellivet. Du behöver inte gräva djupt för att finna hjärtat och andemeningen i texten.
I feel warm inside
On the motorbike
The wind is all around
On the motorbike
We are free

7. Ledmotivet till On Any Sunday

Titelspåret till On Any Sunday, världens bästa motorcykelfilm, får en fribiljett in i denna lista. Har du inte sett filmen? Tanka ner, stjäl, hyr eller gör hur du vill - bara du ser den!

6. Eric Idle - Mr Sheene

Låten kom 1979 och skrevs av Eric Idle från Monty Python och Ricky Fataar. Det är en härligt komisk hyllning till den bortgågne racinghjälten. Bara att den är skriven av en kille som faktiskt heter Tomgång i efternamn gör den än mer underbar.

5. Black Rebel Motorcycle Club - Whatever Happened To My Rock ‘N’ Roll

Nej, okejdå, den handlar heller inte bara om motrorcyklar men bandnamnet och låtens natur gör ju att man vill både ut i garaget och meka och dra ut och hårdåka. Samtidigt. Dessutom kan kören lätt tolkas som motorcykelivrig.
I fell in love with the sweet sensation
I gave my heart to a simple chord
I gave my soul to a new religion
Whatever happened to you?

Dessutom valdes den in som spår i 2003 års MotoGP-documentär.

4. Arlo Guthrie – Motorcycle Song

There was a time I was ridin’ my bike
I was going down a mountain road
I was doin’ 150 miles an hour
On one side of the mountain road there was a mountain
And on the other side, there was nothin’
There was just a cliff in the air
But I wasn’t payin’ attention you know
I was just driving down the road

Förklaring känns överflödig.

3. John Doe – “Beer, Gas, Ride Forever”

Många ger titeln full pott för att handla om mc-livets kärna. John Doe som grundade punkbandet X hade huvudrollen i filmen Roadside Prophets där denna låt också var ledmotiv.
Never had kids
lost my wife
All I got left is this damn motorcycle

Kärnan är ”Beer, Gas, Ride Forever”. Vad mer kräver du?

2. Richard Thompson – 1952 Vincent Black Lightning

Richard Thompsons låt 1952 Vincent Black Lightning berättar en klassisk kärlekssaga om en tjej och en kille. Men den görs lite komplicerad av en tredje part - en motorcykel. Inte vilken som helst, utan en Vincent Black Lightning.
Thompsons låt är utöver temat musikaliskt intressant då han spelar gitarr på ett ”pickande” sätt och om du som jag gillar klassiska motorcyklar och bra folkmusik så är denna låt klart värdig sin placering.

1. Lou Reed – New Sensations

Bortsett från att den nyligen bortgågne Lou Reed var en av musikhistoriens mest inflytelserika personer så var han också en hängiven motorcyklist.
New Sensations är titelspåret på Reeds album från 1984, den kanske inte handlar så mycket om motorcykelåka men Reed sjunger om livet och att allt kanske inte är så tilltalande jämt. När vi kommer till den sista meningen i texten vaknar ändå allt till liv.
I love that GPz so much
you know that I could kiss her

Lou, för i helskotta, vi älskar dig!

Idé fritt efter: Evans Brasfield.

Vilken låt tycker du är den absolut bästa motorcykellåten?

 

Kommentera