varje bil med gopro blir en tankbar fartkamera

Varje bil med GoPro blir en tänkbar fartkamera

Är Orwells värld här? Visst, nog tullar de flesta av oss på hastighetsgränserna med jämna mellanrum och det gäller både motorcyklister och bilister. SVT gjorde nyligen en undersökning som visade att ungefär 45 procent håller hastighetsbegränsningarna och knappa en procent av de som kör för fort förbi fartkamerorna lagförs.

Nyligen dömdes en motorcyklist på ett helt nytt sätt, med hjälp av en GoPro-film som han själv tagit. Nu spelar det nog ingen roll om det gäller GoPro eller något annat kamerafabrikat, har principen väl fastställts kan den användas i allt större omfattning. Filmen hittades av en slump när polisen i Storbritannien använde inspelningen vid en påkörningsolycka, det avsnitt som motorcyklisten dömdes för låg före detta på minneskortet.

Nu lanserar Nextbase en ny möjlighet att övervaka trafiken, via National Dash Cam Safety Portal (NDSP) vilket ger ”all road users the power to report incidents of dangerous driving”. Systemet finns ännu inte i alla länder men tekniken finns och användningen lär inte minska. Systemet medger att ett fordon med dashcam, oavsett fabrikat, kan ladda upp filmen till lämplig polismyndighet i England och Wales. Syftet är att anmäla vårdslös körning oavsett orsak, ett system som hittills inte använts av polisen. Det förvandlar varje fordon till en potentiell ”polisbil” och som domstolen i UK principiellt godkänt som bevismaterial.

I Sverige finns runt 1 500 fartkameror och de ökar årligen med ungefär 250 stycken. Det privata företaget Nextbase har 2,6 miljoner brittiska medlemmar vilket ändrar frekvensen på ett dramatiskt sätt. Det är dessutom inte ovanligt att bilisterna sitter och fipplar med sin mobiltelefon och blir överraskade när någon kör om deras vinglande bil eftersom de inte har koll på omgivningen, blir arga på den som kör om istället för att anklaga sig själva för bristande uppmärksamhet. Vips kommer en anmälan om att det omkörande fordonet kört vårdslöst.

– It is important to note that we are not asking drivers to go out and ’shop’ other road users for small transgressions, säger Richard Browning, Director på Nextbase. Frågan är om hans önskan kommer att bli bönhörd.

För när filmen laddas upp blir samtidigt en polisrapport upprättad och processen är igång men inte bara för den som anklagas utan även för den som filmat. Kör den som filmat för fort eller vårdslöst kan det bli två som fälls och den som anmäler måste vara beredd att vittna i domstol. Den här databasen är inte jämförbar med alla de filmer som laddas upp på YouTube, där handlar det mer om att visa spektakulär körning och de som laddar upp till NDSP förbinder sig samtidigt att inte lägga ut filmen på andra plattformar. Den uppladdade filmen kan bara ses av polisen och den som laddat upp materialet.

Är det en bra idé att alla kan anmäla vårdslös körning?Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *