vad tjanar motogp proffsen

Vad tjänar MotoGP-proffsen?

Vi hör hela tiden om hur mycket fotbollsproffsen får när de skriver sina kontrakt men det är inte lika mycket skriverier om proffsförarna i MotoGP. Men det handlar om rejäla summor även i motorcykelsammanhang.

Nu har Motorbike, en tidning som ges ut i Malaysia, grävt lite grand i frågan och hittat några siffror även om mycket är höljt i dunkel. I och för sig kan man ju förstå att beloppen är höga då reklamvärdet för podieplatser inte ska underskattas, det är sannolikt många som påverkas av ett fabrikats renommé när det gäller topplaceringar i tävlingssammanhang och därigenom fabrikatets försäljning.

Valentino Rossi, skriver tidningen, har under lång tid varit den högst betalde MotoGP-föraren, men på senare tid är det Jorge Lorenzo som har lett löneligan efter hans kontrakt med Ducati.

Nu har han dock fått stryka på foten för Marc Marquez som är på väg mot ytterligare en MotoGP-titel. Marquez nya kontrakt med Honda för 2019 och 2020 sägs med referens till den välrenommerade journalisten Manuel Pecino skingra lite av dimmorna.

Siffrorna som Pecino redovisar är runt femton miljoner euro, eller med den rekordsvaga svenska kronan runt 160 miljoner per år. Med det sägs han utan tvivel vara den med mest lukrativt kontrakt. Hans teamkompanjon Jorge Lorenzo får nöja sig med fyra miljoner euro. Inte helt gratis för Honda med andra ord.

Möjligen är Valentino Rossi ändå snäppet vassare. italienarens kontrakt med Yamaha kanske inte ger den högsta fasta kontraktssumman men där finns även sponsorpengar med i bilden vilket kanske ger en högre totalsumma. Tidningen anger summor för hans kontrakt med i storleksordningen sju till åtta miljoner euro. Rossi finns hur som helst med i listan, Forbes list of best paid athletes, där det anges 17,8 miljoner euro. En helt ok lön med andra ord.

Man kanske skulle satsa på en karriär i MotoGP?


No Responses

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *