tvatta ditt textilstall med vett

Tvätta ditt textilställ med vett

Att sköta sin MC-utrustning är A och O både för livslängd och funktion. Gör du fel riskerar du att plaggen börjar läcka och det är inte många som investerat i ett funktionsplagg som blir imponerade när regnvattnet sakta sipprar in. Vi på Braaap undviker dessutom att kalla plaggen för det felaktiga uttrycket Gore Tex-plagg, de är mer komplext uppbyggda än så och bara de dyrare plaggen använder membran från Gore Tex.

För att alls förstå vad vi pratar om innan du börjar tvätta måste du veta hur plagget är uppbyggt.

Ytterst finns ett tyg som inte har ett dugg med vattentätheten att göra utan bara är till för din säkerhet. Det kan vara DuPont Cordura men oftare någon form av kopia på detta namnskyddade nylonmaterial. En vanlig variant är Airdura och oftast slutar namnen på dura men har inget gemensamt med Cordura. Kvalitetsskillnaderna kan vara stora men även trådtjockleken som mäts i Denier och förkortas den eller bara d har betydelse. Denier är egentligen ett viktmått på 9 000 meter tråd så det säger inget om styrkan men för samma fabrikat ger ett högre deniertal bättre skydd. Detta lager är det inga problem att tvätta på i stort sett vilket sätt som helst. Den vanligaste avvägningen mellan styrka och smidighet ligger på 500 D, 300 D är för tunt för att få hög säkerhet och 1 000 D bedöms ofta som för styvt även om säkerheten blir bättre.

Under, men även ovanpå, yttertyget kan finnas förstärkningar, ofta i Kevlar. Även Kevlar är en produkt från DuPont och materialet kan formas och användas på en rad olika sätt. Sett till sin vikt bedöms Kevlar vara fem gånger starkare än stål.

Nästa skikt är membranet som stoppar vattnet, eller mer korrekt, är vattentåligt. Membranen är oftast som en lös innerjacka fastsatta i plaggets öppningar men det finns även laminerade. Gore-Tex var först men har sedan kommit att kopieras och inom motorcykelkläder används ofta Reissa. Membranen har utvecklats över tid och har olika god vattentålighet. Principen bygger på ett gitter vars hålrum är små nog att stoppa vattnet på grund av ytspänningen men stora nog att släppa igenom vattenånga. Därigenom skapas dess vattentåliga egenskap samtidigt som det kan transportera fukt, andas. Tätheten anges i vattenpelare, ju högre värde desto tätare och andningsförmågan anges i liter per kvadratmeter och dag. Detta lager är känsligt för hur det tvättas, tål inte centrifugering eller höga temperaturer, sköljmedel eller starka tvättmedel. Det finns plagg med löstagbara membran men det är ovanligt. Membranets sektioner limmas ihop och dessa limningar kan gå upp och då läcker vattnet in där.

Vid en test utsätter man membranet för ett vattentryck som anges i millimeter, exempelvis 8 000. Det innebär att membranet klarar av att stå emot trycket från den mängd vatten som mäter 8000 millimeter på höjden innan det börjar läcka. För värden under 2 000 kan plagget inte sägas vara vattentätt. För motorcykelbruk där du utsätts för ett konstant vattensprut är ett högre värde väsentligt men tänk även på att sömmarnas svetsning också är av stor betydelse.

Det kroppsnära skiktet är någon form av foder, inte sällan mesh, som är till för skydd av membranet men även värme eller komfort. Här kan tvättråden skilja sig åt hur mycket som helst, titta på fabrikantens tvättråd.

Slagskydden, oftast benämnda CE-skydd, i axlar, armbågar, knän, höfter och möjligen rygg finns i en rad material. Dessa ska inte tvättas utan tas ut.

Så här underhåller du plagget löpande

Separera alltid plagget innan du börjar. Har ditt plagg löstagbart membran, ta ur det och tvätta ytterplagget på vanligt sätt.

Häng upp plagget över exempelvis badkaret eller i duschen och spola bort damm och smuts som samlas på yttertyget.

Återimpregnerar du ditt rena plagg så ta ur membranet om det är möjligt.

Ta en svamp eller mjuk borste för att ta bort direkta fläckar men undvik fläckborttagningsmedel.

Fodret kan du tvätta separat för att få bort svett som samlats.

Så här tvättar du skonsamt.

Använd skonsammast möjliga program och absolut inte mer än i 40 grader. Ylleprogram kan vara en variant. Kemtvätta inte plagget.

Tvätta plaggen separat, byxan för sig, jackan för sig. Ju mindre i maskinen desto renare blir plagget.

Stäng av all centrifugering men maskinen kommer ändå att centrifugera mellan sköljningarna. Välj lägsta hastighet.

Använd skonsamma flytande tvättmedel och dosera måttligt, gärna i underkant, och det finns särskilda tvättmedel för Gore Tex. Titta efter något med deras symbol på förpackningen och det finns även tvättmedel som innehåller impregnering, ett exempel är Imprenex. Använd enbart produkter från etablerade fabrikat.

Använd inga sköljmedel eller blekmedel.

Ta ut plagget och häng på en galge och låt det dropptorka i rumstemperatur, använd absolut inte torktumlare. Gör gärna galgen bullig genom att lägga en handduk runt den.

Behöver yttertyget återimpregneras, använd spray i måttliga mängder. Hellre mindre och fler behandlingar än mycket vid ett tillfälle. Lösningsmedlen kan påverka membranets limningar så behövs ingen återimpregnering, strunta i den.

Nu är det bara att langa in töjet i maskinen och trycka på startknappen!Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *