ny katana kan vara pa gang

Ny Katana kan vara på gång

I april 1980 såg koncepthojen GSX1100S Katana dagens ljus. Den skulle komma att bli en legend men när den på hösten visades på Kölnmässan var det inte enbart positiva omdömen. Man måste även ha i åtanke att bara för att en koncepthoj visades betydde det absolut inte att den kom i produktion, så när den året därpå fanns att köpa väckte även det förvåning. Även om det även kom en Katana i mellanklassen är det 1100:an som avses när vi pratar om begreppet Katana.

Utseendet på den designhusritade modellen var för tidseran extremt men skulle inom bara några år bli vanligt. Fabriksmonterade kåpor var lätt räknade, inte ens guldvingen hade det. Visst fanns det många fyrcylindriga motorer i fabrikanternas modellprogram, men det var inte mer än tio år tidigare som Honda lanserade CB 750 Four, den första mer allmänt sålda fyrcylindriga maskinen under ett årtionde som kom att bli motorutvecklingens era. Fyrcylindrigt sågs fortfarande som något extra även om Honda och Kawasaki lanserade sina sexcylindriga maskiner 1978. 1983 lanserade Suzuki GSX 750 ES/EF som lånade många utseendemässiga drag från Katanan men med ett modernare chassi, den chassitekniska utvecklingen i början av åttiotalet var extrem. Från överdimensionerade motorer i klena ramar bytte motorcyklarna skepnad på ett sätt som sällan förr och frågan är om vi någonsin kommer att få uppleva ett sådant chassitekniskt språng igen.

Nu ryktas det om att Suzuki ska ta upp den kastade handsken och återlansera Katanan som begrepp till 2019. Detta efter det att man i februari 2018 vidtagit åtgärder för namnskyddet. Vidare gör ryktena gällande att maskinen ska utrustad med turbo.

Suzukis bild från 2013 visar en konceptstudie som kunde ses på Tokyo Motor Show och två år senare visades en motor upp, XE7. Konceptstudien från 2013 angavs ha en motor på 588 kubik med 100 hästkrafter och 100 Nm vid 4 500 varv. Att XE7, vars motortekniska uppgifter aldrig presenterats, har högre prestanda är ingen vild gissning.

Med tanke på namnets legendstatus är det i varje fall helt klart att om det återupptas ska det vara på en modell som väcker lika mycket uppståndelse som den ursprungliga Katanan väckte 1980. Höstens mässor lär visa om det finns någon substans bakom de rykten som nu florerar.


No Responses

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *