ktm ser i doda vinkeln och far adaptiv farthallare

KTM ser i döda vinkeln och får adaptiv farthållare

KTM har utvecklat två nya förarstödssystem för sina motorcyklar. På 1290 Superduke R och 1290 Super Adventure kommer det att finnas möjlighet till adaptiv farthållare (ACC) samt ett system för att upptäcka faror i döda vinkeln, blind spot detection (BSD). Rykten gör gällande att även Ducati inom kort kommer att presentera nya förarstödssystem för sina toppmodeller.

Tidigare finns traction control, anti-wheelie, ett system för start i backe, adaptiv fjädring och kurvanpassad ABS. Listan blir allt längre för förarstödssystemen på motorcyklar och KTM skäms inte för att erbjuda så många som möjligt för att göra körningen såväl säkrare som enklare.

Samma filosofi med säkerhetsrelaterade förarstödssystem har blivit allt vanligare på bilar och ses där mer som standardutrustning men på motorcyklar är många av dessa system ännu i sin linda. När det gäller exempelvis detektionen av faror, alltså bilar, i den döda vinkeln skannas området av med sensorer som varnar föraren om att det finns anledning att vara extra vaksam. Varningen visas i backspegeln där en varningslampa tänds och troligen även med en indikering på instrumentpanelen. Kolla in KTM:s video här nedan!

När det gäller den adaptiva farthållaren har KTM använt sig av en radar i frontkåpan och eftersom gaspådrag sker via Ride by Wire kan gasen regleras och därmed hastigheten. Till detta kan systemet aktivera bromsarna som för detta syfte också måste vara elektroniskt styrda. Detta i kombination med att föraren alltid bestämmer.

Visserligen finns servokontrollerade bromsar redan nu, 2006 fick BMW R1200RT ett motsvarande system, men vanligt är det absolut inte. Ett annat problem är förstås priset för systemen, både när det gäller utveckling och produktion. Detta särskilt som inte alla ens vill ha systemen vilket var fallet med ABS-bromsar när de introducerades.

Tycker du att nya förarstödssystem som ACC och BSD fyller en funktion på motorcyklar?Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *