intervju robert gull om iskorningen

Intervju: Robert Gull om iskörningen


|


11 februari, 2014


| kommentarerVi träffar Robert Gull som är ute på isen och övar inför höghastighetsrekordet för motorcykelkörning på bakhjulet på is. Som åskådare ser det bra ut och verkar gå bra men utan att höra med Robban själv vet vi ingenting.

-Hej Robban, hur går det ute på isen? Känns det bra?

Isen känns bra. Vi hade lite mycket vatten på banan, men det stoppade oss inte. Jag har inget att jämföra med heller så jag kan inte klaga.

Dock så kommer vi få hem mer dubb från Best-Grip så att vi kan färdigställa fyra olika bakdäck samt tre olika framdäck för att förhoppningsvis ha det ultimata fästet vid rekordförsöket. Fästet beror mycket på hur isen är vid olika tillfällen, så det som fungerade bra nu kanske inte fungerar alls under rekordförsöket.

-Vad är det för en hoj du ska köra på?

Northbike har skickat ner en Honda CBR1000RR årsmodell 2010 som jag kör på. Det är perfekt för mig då jag även tidigare har styrt runt en Honda CBR1000, dock enbart på asfalt i olika förhållanden. Vi kommer sätta på kraschkåpor, det är den enda modifieringen som får utföras.

-Vilka skillnader är det att köra på is jämfört med på asfalt?

Skillnaden är obeskrivlig faktiskt, det är en helt annan körtekning. Det fladdrar och far på ett kontrollerat sätt. Tänk dig en blandning av att köra på regn och få en vattenplaning, men samtidigt med fäste. Hänger du med?

-Är isen spårig så att det blir lite spännande eller fungerar det bra?
Under träningen var isen helt perfekt, det har varit varmt så att alla bulor och dylikt har smält ner.
Sen har landracing.se lagt ner enormt mycket jobb på att hålla banan fri från snö. Att hitta någon slätare yta att köra på går inte. Som ett salsgolv.

-Hur fick du iden att slå detta rekord?

Som alla dumma idéer kommer ifrån. Det startar med att man pratar med någon sen hör man rykten och då börjar man tänka själv och pusslar ihop en alldeles egen idé. 1/3 på Årsunda Strandbad i Sandviken. Då sökte jag upp eventet och kontaktade arrangören som bekräftade att det var ett rykte. Men mina tankar var ju redan i snurr så jag kunde ju inte riktigt släppa idén. Så jag anmälde mig själv till Guinness World Records och ett par dagar senare fick jag bekräftelse om godkännande samt reglemente för rekordet.

Då började jag söka hjälp och nu 2 veckor senare är allt klart med material, det som saknas nu är ekonomi.

-Hur kändes det att bara strax för din körning få se rekordet uppdaterat?

Samma dag som jag fick bekräftelsen från Guinness World Records så såg jag att Ryan Suchanek skulle ge rekordet ett försök. Så den första februari satt jag framför datorn och följde utvecklingen. Vill passa på att gratulera honom till förbättringen, men jag hoppas fortfarande att jag kan slå det. Jag har sett intervjuer med honom efter rekordet där han säger att han ”körde så fort det bara gick, och för dem som inte tror på det får gärna testa själva”. Så jag tror det kan bli svårt att slå. Men med all hjälp och stöd jag har fått än så länge, tillsammans med alla som motiverar mig så tror jag på att vi kan slå rekordet.

-Vad krävs det av däck och dubbar för att klara både hög fart och bra grepp? Blir inte det lätt så att det blir en kompromiss?
Vi använder oss av gatdäck från Dunlop som vi borrar, limmar och sen dubbar. Problemet är att gummit i däcken är så lågt att dubben går igenom. Nu försöker vi få däcken täta med hjälp av våtrumsgummering, silikon, vulk, kontaktlim och extraslangar. Vi har även fått tips på hur vi kan lösa problemet.
Då vi är helt nya inom det här området så saknar vi erfarenhet, men viljan finns så jag tror verkligen vi löser detta.
 Vi kommer även få hem en uppsättning offroad däck i veckan att dubba upp. Där hoppas vi att dubben inte går igenom, dock kommer ett nytt bekymmer då, och det är att däcken har en rekomenderad topphastighet på 180km/h…..
Ja, vad ska man säga? Det spelar nog ganska liten roll vad vi än säger. Det som verkligen gäller är ju hur det verkligen går för Robban på isen i Årsunda 28 februari till första mars. ”Var där eller var fyrkantig”.

Besök Robbans hemsida!

Kolla Robban på Facebook!

 Ska du till Årsunda och kika på isgasat på Speed Weekend?

Kategori: Videor