hanoi forbjuder mc fran 2030

Hanoi förbjuder MC från 2030

Vietnam är sinnebilden för kaotisk trafik och det är ett närmast oändligt antal små tvåhjulingar som har gett trafiken dess rykte. Det är tvåhjulingar överallt och att passera en gata är närmast förenat med livsfara. Tvåhjulingarna svärmar runt det förhållandevis fåtaliga bilarna som flugor runt en sockerbit och när de inte får plats på gatan finns ju alltid trottoarer att ta till. Saigon (Ho Chi Minh City) är i och för sig inte mycket sämre men nu har regeringen i Hanoi beslutat att det måste bli en förbättring i både Hanoi och Saigon. Från år 2030 ska tvåhjulingarna bort. Frågan är bara vad de kommer att ersättas med för bilar verkar ju knappast vara ett alternativ. Bara tänk tanken att varje tvåhjuling var en bil.

Meningen är att luftföroreningarna ska minska, detta i en tid då allt fler små motorcyklar får eldrift. Men de ska ju förstås laddas någonstans även om det verkar fungera i megastäder som Shanghai där man sällan ser en bensindriven tvåhjuling. Hanoi överskrider dock gränsvärdena för luftföroreningarna 282 dagar om året.

Bilar kommer i varje fall även att fortsättningsvis vara tillåtna. Drömmen från makthavarna är att kollektivtrafiken ska kunna ta hand om alla tvåhjulsresenärer.

Har du inte varit i Vietnam får du inte missa att kolla in videon!Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *