finsk mc borjar serietillverkas

Finsk MC börjar serietillverkas

Den finska elmotorcykeln E2 kommer att tillverkas avslöjades i torsdags efter det att en patentansökan lämnats in och licensieringen av tekniken är gjord, skriver tidningen Tekniikka & Talous. Elhojen har en räckvidd på 200-300 kilometer och topphastigheten är begränsad till 160 km/h. Så sent som för ett år sedan tillverkades den första modellen E1.

Tillverkaren, RMK Vehicle, grundades i april men redan nu tas första stegen mot serieproduktion. Två prototyper håller på att färdigställas men efter det är det dags för åtta förhandsbeställda exemplar som tillverkas i Åbo. Detta trots att den officiella premiären inte är förrän på den finska mässan kommande februari. De första maskinerna kommer åtta att godkännas som självtillverkade produkter och redan nu har RMK Vehicle ansökt om ramnummer för dessa. För kommande produktion har man sökt EU-typgodkännande.

Den futuristiska designen, motorcykeln är ritad av Teemu Saukkio, understryks av bakhjulet, som samtidigt är motorn, saknar konventionellt nav. I stället rullar hjulet på fyra fästen i fälgkanten. Batterierna återfinns där ”tanken” normalt återfinns och allt hålls ihop av en aluminiumram.

E2 har ett räckvidd på 200-300 km beroende på batteriets effekt. Motoreffekten är på 50 kilowatt men när det gäller elmotorer är vridmomentet nästa mer intressant och det är på 320 Nm vilket ska jämföras med E1:s 960 Nm. Ett så högt vridmoment blir svårt att hantera så effekten sänktes till den serieproducerade modellserierien.

Priset beräknas vara snäppet under 25 000 euro och förhandsbokning kräver en handpenning på 2 000.

Varför inte lyssna på podden om elhojar?


Comments
  1. Mats Ceder Skog

  2. Mats Ceder Skog

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *