fem parlor i osterrike

Fem pärlor i Österrike

Österrike är paradis för alla som gillar kurviga vägar, alplandsskap och pelargontyngda balkonger. Men landet är mer varierat än de flesta tror. Här finns allt från Bodensjöns kultur vid Bregenz där Österrikes traditionella byggnadsstil lyser med sin frånvaro, alppass som tar andan ur många och ”italienska” städer som Lienz. Söder om Wien finns dessutom europas största underjordiska sjö. Här tar vi upp fem platser vi inte tycker du ska missa!

Magiska Hallstatt. En stad som är som klippt och skuret ur en sagobok. Den extremt pittoreska staden med sina fantastiska gränder, torg, färgglada blommor och restauranger med äkta wienerschnitzlar ligger inklämd mellan sjön och de mäktiga bergen. Med härligt kurviga vägar i omgivningarna där utsikten gör att du gärna stannar till är du helt omsluten av det som är sinnebilden av Österrike. Staden är helt enkelt landet i koncentrat. Dubbelt upp egentligen eftersom allt reflekteras i sjön.

Heiligenblut, det heliga blodets ort. Här dominerar pilgrimskyrkan St Vincent med sina enorma fönster men orten som ligger strax nedanför den södra betalstationen för passet Gross Glockner lockar även med ett fantastiskt alplandskap, vattenfall och bergbana. Vandra i bergen eller bara njut av ortens oemotståndliga charm! Njut på kvällen med en Gösser och traditionell österrikisk mat och kanske har du tur att se när folk vandrar med facklor nedför bergens vindlande stigar.

Hinterbrühl är en enorm vattenfylld grotta och räknas som Europas största underjordiska sjö med en yta på 6 200 kvadratmeter. I de övre torra delarna av grottsystemet byggdes flygplan under andra världskriget men idag är sjön ett turistmål där man åker båt och njuter av de belysta rummen. Ett absolut måste ungefär femton kilometer söder om Wien!

Att vandra runt i slottsparken till Schönbrunn i Wien borde få dig att känna dig som en kung, eller åtminstone en kejsare. Det magnifika slottet rankas som en av arkitekthistoriens mästerverk och även parken är fantastisk. Även om du inte är den som gillar slott ska du inte missa det här!

Österrike kan även se ut som Italien. I Lienz prunkar palmer och nerium och den lilla staden är inte alls som om du befann dig i Österrike. Härliga trattorior, Marktplatz blir piazza och husen som inget annat i Österrike. En överraskning innan du kommer in i det riktiga Italien!Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *