danska mon ett dolt paradis

Danska Mön, ett dolt paradis

Att köra hoj i Danmark är dejligt. I det platta landskapet glider man sakta fram mellan vita kyrkor med trappstegstorn, hus med halmtak, förbi fält och gårdar där traktorer arbetar på böljande fält. Inte kör man gärna fort heller, sådant är polisen på en om, så man hinner se allt som i ultrarapid. Men det finns ett ofta bortglömt hörn som inte riktigt passar in i en sådan stereotyp bild och det är Danmarks klint, en plats alla inte ens känner till men många har passerat på väg till Rödby. Den speciella ön som man inte ska missa heter Mön och här känns det som att vara vid Medelhavet. Plötsligt så befinner man sig vid turkosgrönt vatten som krusar sig vid en svart stenstrand 140 meter nedanför de översta trappstegen på den vita kalkstensklippan men vi är i sydöstra Danmark, närmare bestämt på den vackra ön Mön. Miljön är verkligen spektakulär och finns även på världsarvsklassade Rügen men hit är det lättare att ta sig.

För att komma till den här speciella platsen åker man genom bokskogen och när den tar slut får man den första skymten av de vita stupande klipporna och det smaragdskimrande soldränkta havet men det är bara början. För att verkligen uppleva klinten måste man ta sig ner de 500 trappstegen till den smala strandremsan och betrakta den kritvita bergssidan från strandlinjen. Det är där områdets skönhet är som bäst.

Klinten har en lång historia som man kan få berättad för sig på Geocenter Möns klint där det finns utställningar och en 3D-biograf som visar filmer som National geographic har producerat. Gillar man inte det kan man gå med på någon guidad tur längs klinten och vill man göra det på ett mer äventyrligt sätt klättrar man på linor i trädtopparna.

Det är inte så långt över sundet till Rügen och är vädret klart syns även dessa klippor där den tyska nationalparken Jasmund brer ut sig söderöver när man vandrar på den karaktäristiska svarta flintastenstäckta stranden. Ett naturens under som det tagit 5 000 år att skapa.

Vill man njuta av klinten från sjösidan kan man ta sig till Klintholm där det går båtturer och i den moderna fiskehamnen kan man se de stora fiskebåtarna lossa dagens fångst.

Platsen har setts som ett paradis under lång tid och har till och med ett lustslott från 1700-talet vid den norra delen stranden. Det är Liselund som är världens enda slott med halmtak och det måste absolut betraktas som ett sagoslott med sina små kringliggande byggnader och har förstås en vacker park som blickar ut över havet. Den välbevarade inredningen skapades av en av Danmarks främsta arkitekter men Liselund är en helhet som inte kan skiljas från den övriga naturen, den är som en pärla i landskapet.

Vill man stanna här ett tag tar man in på något mysigt pensionat i Stege men det lär inte bli något nattliv. Den gamla fiske och handelsplatsen är typiskt dansk och på små mysiga matställen under grönskan avnjuts rätterna i lugn och ro tillsammans med en och annan öl. Prickar man in en tisdag under juli eller augusti bryts dock lugnet av marknaden där knallarna bjuder ut allehandla saker men mest lokalproducerad mat och så kan man lyssna till artisternas levande musik. I Stege ligger också Möns Museum Empiregården som berättar om hur livet tedde sig förr. Historian går långt tillbaka i tiden och inte minst är invånarna på Mön stolta över sin kyrka från 1400-talet.

Var?

Kör E47 mellan Köpenhamn och Rödby. Sväng av vid Vordingborg mot Kalvehave och ta bron över till Mön.Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *