bialowieza norra europas hojparadis

Białowieża, norra Europas hojparadis

Den ena kurvan avlöser den andra. Sjöarna likaså. Bokskogen sveper speciellt på våren in allt ett grönskande skimmer och på den lilla floden ros ekan sakta fram. Vi är i Białowieża, en för de flesta obegripligt nog ganska okänd plats trots att den inte ligger så långt bort. Vi är i nordöstra Polen vid gränsen mot Vitryssland och Litauen och här hittar man den naturtyp som tidigare täckte hela centraleuropas lågland. En plats där naturen är extra generös med både flora och fauna. Och det är här du hittar vild bison, Europas största landlevande djur.

Från färjan i Klaipeda är det ungefär femtio mil, inte många mil längre från Riga. En tur många i södra och mellersta Sverige kan göra på en långhelg men som få har gjort. Det är en miss, för att köra runt med motorcykel i den här miljön är helt fantastiskt. Kanske inte om man i första hand är ute efter snabb kurvkörning, då är nog tyska Harz att föredra, men för all annan typ av körning. Här ska man nog helst bara köra omkring på måfå, det finns oändligt många mysiga platser men att ta en guidad tur i Orłówka rekommenderas liksom ett besök i bisonparken som ligger nära Białowieża efter vägen mot Hajnówka.

I vilt tillstånd strövar runt 800 av dessa massiva djur på knappa ett ton runt och de har en mankhöjd på upp till en manshöjd runt 180 centimeter. De är rätt imponerande att möta “the King of the Forest” och det pågår ett intensivt arbete för att öka beståndet och tanken är att skapa en korridor för dem hela vägen ner till Tatrabergen. Europeisk bison, visent, är naturligtvis symbolen för Białowieża och de är en nära kusin till amerikansk bison.

Det är inte utan anledning som bison kallas “the King of the Forest” och de få som får möjlighet att se dessa djur i vilt tillstånd i skogen får ett oförglömligt minne. Tyvärr för oss som kör motorcykel är det lättast att få syn på dem på vintern men det hindrar inte att man även ser dem sommartid. Det speciella området är klassat som UNESCO World Heritage Site, ett UNESCO Biosfär reservat och EU Natura 2000 Special Area of Conservation. Det sträcker sig vidare över gränsen in i Vitryssland och det finns en gränsövergång i parken men det är mer av samma och krångligt med visum.

Innan kommunismen föll var området svårtillgängligt för vanligt folk eftersom det var gränsland. Därför har skogen inte kultiverats på mycket länge och blivit till en urskog med en mängd växtarter, några växer till storlekar som numer inte ses någon annanstans och de mossbeväxta stammarna som fallit har blivit hem åt både unika svampar och insekter. I vissa områden är det inte tillåtet att vistas på egen hand utan det kräver följe av en auktoriserad guide men ett besök i Orłówka är ett måste vid ett besök i Białowieża.

För att besökarna ska ha en rimlig chans att se dessa mäktiga djur är en del av parken avdelad för att få ett lättillgängligare bisonbestånd och det området ligger nära Białowieża efter vägen mot Hajnówka. Den bisonparken är värd ett besök eftersom det knappast är troligt att du annars får se någon i det vilda utom möjligen på långt avstånd.

Utöver bison finns här varg, älgar, hjortar och vildsvin, även om de sistnämnda knappast är svåra att se i Sverige längre. Ett annat intressant djur som du kan se här är żubroń, en blandras av lokal nötkreatur och bison.

En annan besöksvärd plats är Palace Park i Białowieża, en kultiverad del av nationalparken från 1800-talet. Palace Park skapades för Tsarens jaktherrgård och de jakter han ordnade där. Den äldsta bevarade byggnaden är en jaktstuga från 1845.

Vårens skira grönska och intensiva blomning, högsommarens frodiga grönska och varmare kvällar eller höstens förförande intensiva färger i det lövskogsdominerade området är var och en vackra på var sitt sätt. Det är faktiskt svårt att ge en riktigt bra rekommendation om vilken årstid som är bäst. Men en sak är säkert, det är ett mycket besöksvärt område med mängder av härliga motorcykelvägar.

Var?

Nordöstra Polen, vid grånsen mellan Litauen/Vitryssland/Polen

E67/8/S8 från Warzawa norrut mot Bialystok

E67/8/S8 från Litauen/Augustow söderut mot Bialystok

GPS: 52°42’22.9″N 23°51’21.2″ELeave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *