Meny

Tidig vår innebär ökade risker för mc-åkarna

svedeaEfter den ovanligt milda vintern är det många mc-åkare som ser fram emot en tidig säsongstart.  Motorcyklar syns redan på vägarna i hela landet vilket också ger avtryck i olycksstatistiken. Svedea riktar nu en varning till alla mc-åkare att se upp med osopade vägbanor.

Den rekordtidiga våren välkomnas av mc-åkare i hela landet och motorcyklar börjar redan synas i trafiken. En stor fara så här tidigt på säsongen är det grus som ligger kvar på vägbanorna efter vinterns halkbekämpning.

– Skadestatisitiken pekar normalt på en större andel omkullkörningar på rullgrus i samband med mc-säsongstarten. I år är det särskilt uttalat då väghållarna fortfarande ser en risk för halka och väntar med att sopa vägbanorna samtidigt som mc-åkarna vill ut och köra, säger Jan Karlsson, Produktchef mc hos Svedea.

Svedea har också undersökt vad mc-åkarna uppfattar som riskabelt. Fler än 4 000 mc-åkare svarade på en enkät och det framgår att medtrafikanter uppfattas som den största risken följt av just rullgrus på asfalt med 42 % av de svarande som uppger det som riskabelt.

– Visst finns det en medvetenhet bland mc-åkarna om att det är farligt med grus på vägbanan men den tidiga våren kan vara förledande. Ett år som detta då våren kommer tidigt önskar vi från vårt håll att vägbanorna redan var sopade och fria från grus, då skulle vi undvika många onödiga skador, säger Jan Karlsson.

Kommentera