Meny

Blogg: Klart grabben ska ha en Kalashnikov

Det låter våldsamt våldsamt och ingen med rätt avstämt förnuft skulle ta sin Kalashnikov ner till centrum och visa polarna. Åtminstone inte om vi pratar koncernens kanske mest kända produkt – automatkarbinen. Aningen fredligare är då märkets för omvärlden kanske mindre kända motorcykelmodeller. De passar nog lämpligare som accessoar än vapnet, åtminstone om man inte bor på mellanösterns oroligaste platser.

IZh Yunker, märkets "custommodell eller American Style som det heter.

IZh Yunker, märkets custommodell eller American Style som det heter.

Izhevsk Maskinmekaniska Fabrik (på ryska: Ижевский Mашиностроительный Завод) kallas Izhmash och är en vapen- och motorfordonsfabrik i  Izhevsk i Ryssland. Företeget grundades 1807 på order av  Tsar Alexander I och är nu en av de största företagen i sitt slag. De tillverkar det minst sagt välkända geväret Kalashnikov, missiler, ammunition och kanoner. Izhmash tuillverkar som sagt också andra produkter som motorcyklar och bilar.

Den första IZh-motorcykeln tillverkades 1928 och den hade en 1 200-kubiks v-twin monterad på tvären likt Moto Guzzi har idag. Modellen drev med kardan och skapades av ingenjören Pyotr Vladomirovich Mokharov. I april 2012 fann sig företaget bankrutt och i november 2012 ombildades bolaget och antog namnet Kalashnikov.

Skivbroms och grova däck. Allt vad en rejäl custom behöver.

Skivbroms och grova däck. Allt vad en rejäl custom behöver.

Mellan 1973 och 1979 såldes IZh under namnet Cossack med modeller som Planeta och Jupiter i sortimentet. Idag tillverkar IZh fyra modeller; Yunker, Planet 5, Jupiter och Cornet. De har alla en encylindrig 350-kubiks tvåtaktsmotor utom Cornet om har en 500-kubiksmotor.

En några år gammal IZh Planet 5

En några år gammal IZh Planet 5

Utvecklingen går framåt och en modell Sport PS-S 650 skall förses med Rotaxmotor och gå i produktion.

När den kommer så kan du, utan att uppröra ordningsmakten, ta din Kalashnikov ner på centrum och impa på polarna.

Kommentera