Meny

Honda smider på retro-offroad

051514-Honda-scrambler-patent-fHonda ansökte nyligt om en rad patent vilka avslöjar att de arbetar på en retromotorcykel med offroad-, eller vi kanske ska säga scramblerdrag. Patentet som lämnats in hos USA:s patent- och registreringsverk avslöjar att det handlar om en gatanpassad hoj med rund framlykta, handskydd, högt draget avgasrör och ekerfälgar. Det doftar tveklöst scrambler. Modellen kan sägas vara lite av en modernare och större SLR650.

Enligt patentansökan har motorcykeln en rak twin på tusen kubik även om det kan vara väl tidigt att anta att detta är den motorstorlek  som verkligen kommer att användas i modellen. Av patentet att döma är några detaljer väldigt klara och det är till exempel exakt placering av motorfästen och motorn överhuvud taget. Något som tyder på att Honda har en motor färdig.

Den största delen av patentet rör luftburken och dess desigt. Nummer 12 på bilden. Luftintaget sitter framför tanken och den buktar sig utåt åt sidan utanför ramen. Detta gör att Honda kan använda sig av större luftfilterelement och ändå hålla bensintanken slank och proportionerlig äldre stilar. även service av motorcykeln blir lättare med denna lösning.

Patentet som sådant borgar inte för att modellen kommer i produktion eller anger ens vad den skall kallas. Det är inte ovanligt att tillverkare gör såhär att de kastar ur sig ansökningar som inte kommer i produktion eller att de tar många år av utveckling innan de gör det.

Ska vi kika på troliga namn så känns Elsinore möjligen intressant då Honda nyligt registrerat detta som ett varumärke. Africa Twin kanske inte känns lika troligt då Honda kan antas vilja bygga det namnet mer på en adventureliknande hoj än på en retro. Om Honda släpper två modeller med samma ram och motor, en AfricaTwin och en Elsinore går ju att spekulera i. Samtidigt skall vi ha i åtanke att namnet Elsinore som kom till 1973 och motsvarar vad vi idag kallar CRF på hondaspråk och Elsinore-arvet inte riktigt skulle göra sig rätt med en så stor motor.

Vad är namnet blir så hoppas vi på att få se något riktigt fett i offroadväg från Honda.

sidfot

Kommentera