Meny

Hjälmtest AGV K4 Evo

Test AGV K4 Evo

När man ska köpa MC-hjälm ska man egentligen inte snåla. Hjälmen är trots allt den viktigaste säkerhetsutrustningen vid hojåkning. Vill du ändå inte lägga en förmögenhet och inte tumma på kvalitet och säkerhet finns det alternativ.

Braaap har tittat på hjälmar i 2000-kronorsklassen och tyckte att alternativet AGV K4 Evo kändes mest prisvärd. Med AGV K4 Evo får du en snygg CE-godkänd intergralhjälm i glasfiber som väger 1350 g med ett pris på ca. 2.199 kr.

Självklart finns det billigare hjälmar, men då får du oftast en hjälm med mindre känt märke eller tillverkad i plast. Plasthjälmar är inget att rekommendera i säkerhetssynpunkt. Vid krasch kan du jämföra med att släppa en plastbunke i golvet, vad händer? jo den studsar flera gånger. Vid eventuell olycka vill du inte slå i huvudet i asfalten mer än en gång. Jag valde därför bort plasthjälmar helt, även om dessa oftast är billigare.

På pappret ser AGV K4 Evo bra ut. En hjälm för den som kräver mycket men vill betala mindre. Jag har testat hjälmen under en säsong och till en början kändes den bra, men efter längre turer skav den lite i pannan. Detta försvann dock efter ett par turer. En hjälm behöver trots allt köras in i upp till 100 mil innan den anpassat sig perfekt efter sitt huvud. När den väl var inkörd är det en skön hjälm och det im- och repfria visiret fungerar bra. Hjälmen har luftintag fram och luftkanaler på insidan, samt övre /bakre ventiler för luftutsläpp vilket gör att man får mer genomströmning. Ventilationen är bra men reglagen för luftintagen kunde gjorts något bättre. Med handskar på kan det vara lite svårt att öppna och stänga. Men det är inget specifikt för en billigare hjälm, det kan lika gärna vara så även på en dyrare hjälm.

IMG_2247Fördelen med att köpa en hjälm med känt märke som AGV är att det finns reservdelar att få tag på om till exempel ett reglage skulle gå sönder. Det finns även ett gäng visir att byta ut om man önskar. Man kan välja bland Smoke, Silver och Blue. Dock är visiren ganska dyra till denna hjälmen. Prisexempel för röktonat visir: 599 kr. Vill du ha det im- och repfritt kostar det 699 kr. Men eftersom AGV är väletablerat så går det att hitta billigare på till exempel Ebay. Jag beställde ett AGV röktonat originalvisir från Sydkorea för endast 280 kr. Samma visir som i Sverige kostar mer än det dubbla.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med AGV K4 Evo. En bra hjälm till ett respektabelt pris. Men självklart är det skillnad på en hjälm för 2000 kr och 6000 kr. Jag har testat tystare hjälmar, men även dyrare som haft mer vindbrus än denna.

agv2

Bildkälla: xlmoto.se

Kommentera