Meny

Filmkväll med MC-tema? Här har du tipsen!

Att se på film hemma och odla sitt motorcykelintresse samtidigt är inte helt lätt. Du kommer att få en smal fåra filmer att välja bland men ge inte upp, det finns hopp! Här listar jag en rad filmer som kan vara kul att samla polarna till och låta chipsen tysta munnen.

Att förvänta dig att du idag ska tycka att de är ”bra” kan vara att hoppas lite för mycket. Det är i alla fall filmer du bör ha sett. Ring polarna nu och boka in filmfredag!


On any Sunday (1971) – En dokumentär om motorcykelracing och livet kring banorna. Steve McQueen figurerar tillsammans med en rad andra 60- och 70-talsmotorkändisar i denna ”måste ses-film”.

 


Easy Rider (1969) – Den klart mest influerande motorcykelfilmen genom tiderna. Jack Nicholson spelar en alkoholiserad advokat som får åka med bikerkillarna Peter Fonda och Dennis Hopper på deras hojresa mot Mardi Gras. Saker går kanske inte som planerat. Med dagens mått är det nära en kalkonrulle men det är en film du ändå bara måste ha sett. ”Easy Rider” är för övrigt slang för en prostituerads pojkvän (”he’s got the easy ride”).

 


Citronträd och motorolja (2005) – En film som åtminstone jag förmodligen aldrig kommer att tröttna på. Vackert filmad, bra dialog, har ett budskap och inte minst så bygger den på verkliga händelser. Är filmens bästa citat när doktorn säger att Burts motorcykeldagar är förbi?
-Så helvete de är…

 


Stone (1974) – En australisk lågbudgetfilm om ett motorcykelgäng där medlemmarna blir mördade en efter en. En polis går med i gänget för att finna mördaren. Givet fastnar polisen i gänget och tvingas välja mellan jobbet och det nya livet. I den här rullen kör gänget hojar som till exempel Kawasaki Z900 även om Stone själv kör en Norton i början av filmen.

 


Time Rider (1982) – Motocrosshjälten Lyle Swan kör Yamaha XT500 under racet Baja 1000 fel och hamnar i USA:s försvars experimentområde där det forskas i tidsresor. Lyle hamnar tillbaka i tiden till femte november 1875, ett intressant datum för de som sett Tillbaka till Framtiden och filmen Time After Time. Naturligtvis blir det ett rafflande äventyr där Lyle kör motorcykel i gamla vilda västern och naturligtvis finner kärleken. Hur ska han komma tillbaka till 1982?

 


Dagbok från en motorcykel (2004) – Filmen baseras på en sann historia där Ernesto Guevara de la Sernas, från tiden innan han blev revolutionären Che Guevara, och vännen Alberto Granado) färdas genom Sydamerika på motorcykel och upptäcker orättvisor.

Nej, Wild Hogs är inte med på listan. Alls.

 

Vilken eller vilka motorcykelfilmer tycker du mer är sevärda?

Kommentera