Meny

De fem vanligaste missarna när knutten meckar själv

Erik WelltonNär vi meckar och hanterar hojen själva blir det inte alltid rätt. Braaap frågade Erik Wellton på Hela Hojen i Stockholm vilka som är de vanligaste missarna du som hemmamek och hojägare gör.

– Många petar inte bort den gamla tätningen på oljeavtappningspluggen när de byter olja, utan sätter bara dit en ny. Lager på lager, säger Erik.

– Och om hojen inte startar en dag så kollar de inte de enklaste orsakerna först innan de ringer bärgaren.  Det är inte sällan det är så enkla fel som att det är slut på bensinen eller att bensinkranen avstängd. En klassiker är dödarkontakten på styret, säger Erik med lite hopplöshet i rösten.

– När de byter bromsbelägg så pumpar inte ut bromskolven och gör rent och polerar den utan tvingar bara in den smutsiga och ärjade kolven i oket igen. Det blir inte så bra.

– Om man smörjer gummidetaljerna i bromssystemet med mineralolja eller mineral fett så sväller gummit och förstörs.

– Vanligt är också att de inte kollar bromsvätskenivån efter byte bromsbelägg, så det ofta är knökfullt i koppen efter att kolvarna pressats in nere i oket. Kolla nivåmarkeringarna, påpekar Erik avslutande.

 

Det förefaller att lite metodiskt tänkande skulle spara in på såväl bekymmer som onödiga slantar.
Vilket är det pinsammaste eller dyraste klantefel du gjort själv?

Kommentera