Meny

Dagens motorcykel – KTM 990 Adventure

990advJust KTM 990 Adventure råkar vara en av mina absoluta favoritmotorcyklar genom tiderna. Få motorcyklar har kunnat kamma hem matcher ur så många ringhörnor. Det är en hoj som går att toura med, pendla, smiska på bana och inte minst skovla en sju helsikes massa grus från den här sidan verkligheten till den andra sidan.

Det var en hoj som gav mig chansen till en herrans massa hyss. Jag minns killen på R1:an jag körde om. Det var förmodligen första gången han körde den då han lade sig platt mot tanken och accelererade iväg med fullgas från 3 000 till kanske 7 000 varv innan han växlade. Växel efter växel. Det var inga större problem at haka på honom och tillslut köra förbi honom. Då hade jag dragit fram min mobiltelefon som jag låtsades titta på och samtidigt duttade jag runt med tummen som om jag skrev ett SMS. Allt medan jag passerade honom i kanske 140. Givetvis med blicken fäst på vägen framför mig men med hakan mot bröstet.

Stackarn fick sig nog en avkylning han sällan trott… Omkörd, då han själv gasade fuuuuullt, då av en offroad och killen satt och SMS:ade!

Vid ett annat tillfälle hade jag bak på hojen monterat ett gammalt Arrowmax från tiden då det kom. 1991, någonstans. Hojen var närmast okörbar av den gamla baksvålen som knappast erbjöd något nämnvärt grepp. Det tog kanske tre dagar av rullande innan det gamla däcket bjöd på någon form av grepp. Jag körde ikapp en kompis på motorvägen efter jobbet och precis som han hälsade varvade jag till och dumpade kopplingen. Som om jag kört på sand varvade hojen upp nästan till varvstoppet och med ett milt vaggande bak fortsatte jag omkörningen – med fullt spinnande hjul i 90 blås. Utan att motorn lät så värst ansträngd.

Stackarn fick en effekt-chock och for och köpte sig en egen KTM 990 Adventure bara någon dag efter. Nej, han blev inte missnöjd men ni vet hur sånt där med imponerande motorer kan påverka oss män.

Har du inte provkört en KTM 990 Adventure bör du göra det, åtminstone om du gillar motorcyklar allt ifrån som står upp och slår er på käften till att imponera era polare gröna.

 

Dagens Motorcykel är en artikelserie där författaren får orera helt fritt om en modell. Är du bra på att skriva kan du få bli publicerad i Dagens Motorcykel också.

Kommentera