Meny

Dagens motorcykel: H-D FatBoy 1990

fatboyDetta är förmodligen en av H-D:s mest kända modeller i modern tid. Nu finns de så klart de som säger att man inte ska blanda ihop modern tid och Harley-Davidson. Jag tänker dock inte gå in i den debattsvängen nu.

Dagens motorcykel är en artikelserie där författaren orerar fritt runt modellen. Det kan vara minnen eller drömmar, vad som helst förknippat till motorcykeln i fråga.

FatBoy kom ett år före filmen som förmodligen kickade modellen in i en försäljningsbana som få motorcyklar annars lyckats ta sig till. Jag pratar om Arnoldfilmen Terminator 2. Utan T2 hade FatBoy med lite otur bara varit en modell bland modellerna. En modell som kanske utgått efter något år. Nu finns den ännu kvar i H-D:s hyllor. För mig är det givet en modell kopplad till den då så fantastiska filmen. Förmodligen för andra människor också och det är kanske just därför den ännu rullar som ny ur H-D:s butiker.

Då jag själv aldrig riktigt fallit för Harley som märke är det en udda modell av ett udda märke i mitt drömgarage. Jo, jag vill ha en första årets FatBoy. Den enda med gula dekorlinjer på cylindertopparna. För mindre än ett år sedan stod jag bredvid en FatBoy 1990 som var till salu. Den var helt i original och i ett rasande fint skick. Jag var så löjligt nära att köpa den. Det som fick mig att låta bli var definitivt inte bristen på lust och havilja till den ikoniska modellens charm. Inte heller exemplarets skick var det minsta att orda om. Den var superfin. Inte ens priset var ett problem. Vad var det då som fick mig att tveka?

    Arnold där han tuffar fram på sin nystulna FatBoy. Undrar hur de fann vinklar så att hojen inte skulle se så liten ut som den verkligen är!

Arnold där han tuffar fram på sin nystulna FatBoy. Undrar hur de fann vinklar så att hojen inte skulle se så liten ut som den verkligen är!

När jag stod där och tittade så såg jag hur yxig den var. Hur ”prototypig” den såg ut. Linjerna stämde inte. Det såg ut som det du ser när du tittar på Läderlappens motorcykel från 60-talet. Ja, kanske elakt sagt, men de kunde ha offrat 20 minuter till på detaljer. Det kom mig lite som en chock och det kändes som att jag stod framför en kinesisk kopia av den verkliga modellen. Under senare år har jag ändå lagt en ansenlig mängd mil på nyare FatBoy och de har alla sett långt mer ”färdigbyggda” ut. Utöver det så är en FatBoy en mycket liten motorcykel gentemot vad man mellan gångerna man ser den får en känsla av.

Det bar sig inte bättre än att jag tvekade några timmar och medan jag agerade katt som var borta ankom andra spekulanter som dansande råttor på bordet. Givet blev jag utan den där Harleyn. Svordomar ramlar över mina läppar än idag över det. Jag missade den. Jag ville ha den. Det vill jag än.

Den är ju så häftig, så proppad med status, charm och filmskapad tuffhet. Den första FatBoyen. Och den är inte min. Nu igen. Heller.

Har du missat att köpa en drömhoj och ångrat dig i efterhand?

Kommentera