Meny

Blogg: Gixxer – en hoj för hjältar?

SuzukiGixxerJag minns när tidningen Bike på 80-talet hade provkört GSX-R1100 och var häpnadsslagna över dess prestanda. De sa att Suzuki GSX-R var en motorcykel för hjältar. Smaka på orden, en motorcykel för hjältar. Vad kan vara bättre reklam för Suzukin än de orden?

Den som läst artikeln och tagit in orden kunde nästa gång han satt på hamurgerbaren sitta och pendla med blicken mellan sin GSX400E och den bredvidparkerade GSX-R1100:an. Om han inte stilla för sig själv tänkte på ägaren som en hjälte så åtminstone mindes han orden och gav hojen oändligt hög toppfart i fantasin och kunde kanske med en smula målande tankar föreställa sig själv gasa så att varvräknarnålen kröktes under accelerationen. Det är nämligen så vi motorcyklister föreställer oss motorcyklar större och snabbare än de vi hittills kört. Det är också det som driver oss frammåt som motorcykelköpare. Drömmen om accelerationen och statusen. Kanske som hjälte.

Nu krävs det ganska lite för att den här drömmen ska falna och falla ihop likt ett korthus eller som en släppt ballong som pruttar iväg vilt i rummet. Om du kör den och den inte motsvarar förväntningarna alls, eller om något kommer och stör den blankskinande visionen.

Vad kan störa den visionen då? Jo, att någon får vatten på sin kvarn att smäda oss eller hojen. Lite som jag tidigare bloggade om H-D:s Streetserie. H-D:s A- och B-lag.
Nu har Suzuki valt att släppa en modell i Indien. De kallar den Gixxer. Som alla GSX-R kallas i gemenemanslang. Hur coolt är det om polarn kommer och hånar dig med ”Jasså, har du köpt en Gixxer?” med ett hånande flin som du vet syftar på den indiska 150-kubikaren.

Det kan tyckas lite märkligt av Suzuki att ge den nya lill-modellen det namnet som ändå säger ”kungaklass” i andras öron. Nä, det kanske inte påverkar försäljningen men det är ändå en skola som många tillverkare har fått gå. Att lära sig välja namn på produkterna. Det är mer än bara snabb strategi, det kan vara avgörande för ett märkes vardags-goodwill att det inte förekommer ”dumheter” på andra marknader.

Nåja, att garvas åt för att man har en Gixxer kan te sig smalt och enkelt att överbrygga mentalt. Men visst hade det varit coolare om alla ostört förknippade sin Gixxer med att vara en hoj för hjältar?

Kommentera