Meny

Blogg: -Är det inte kallt?

snofallDet kan tyckas vara sent att ta upp vinterfrågor nu men jag påminns nu och då om hur fel folk antar att vinterkörningens baksidor ser ut för åretrunt-motorcyklisten. Nu var det bara någon dag sedan jag konfronterades med en människa som ställde frågan om det inte var skönt att det inte längre är så kallt att köra motorcykel. Vi pratar här om en granne som definitivt vet att jag kör i stort sett hela året. Detta är ändå en fråga jag får ofta, från november till mars.

Jag skakar inom mig på huvudet åt frågan och vidareställer mig själv frågan varför de tror att det är kylan som är problemet? Hur kan de missa att det är halkan som är det stora bekymret. Inte min halka utan mottrafikanternas. Jag är inte rädd att köra omkull eller att köra in i någon bil i bak för att jag har hållit för små avstånd, jag är rädd att BILISTER ska göra det samma med mig. Varje dag. Varje åktur. Kylan går med dagens fina kläder lätt att skydda sig emot, men vårdslösa bilister är det mycket svårare att klä sig emot.

Det är så klart att de inte vet det! Knappast NÅGON cyklar med sin trampcykel efter att första frosten inträtt tills dess att tussilagon dött av ålderdom. Hur skulle de kunna veta att det är halt?
Mycket få bilister verkar, åtminstone i Stockholm, ha minsta förstålse för att det vita eller kusligt mattade underlaget skulle medföra bedrägliga egenskaper som längre bromssträcka och sämre kurvtagningsförmåga. Det låter som att jag blir påkörd och påsladdad varje dag och så är det så klart inte men påfallade ofta ser jag bilister som även mitt i vintern får sig en påminnare om underlagets oförmåga att hålla grepplöften.

Det är bra att ha vantar på sig för då fryser man inte när man ska putta upp bilen.

Det är bra att ha vantar på sig för då fryser man inte när man ska putta upp bilen.

Då ryser jag, ja kalla det fryser, för jag blir kall inombords av den nonchalans som många gånger visas. Det är nog oftast oförstånd och överraskning som orsakar detta felbeteende hos de skyddade trafikanterna. Så pass oförståndigt och överraskande att om nu snön likt vid MC-mässan i Jönköping påsken 2008 slog till igen påsken 2014 skulle många köra bil som om de inte alls det senaste året sett det där äckliga vita hala – som de förmodligen mest förknippar med obehaget kyla. Inte halka. Tro mig, många körde av den dagen. Förvånade över att det vita var halt?

Rätt övning ger rätt färdighet!

Rätt övning ger rätt färdighet!

När jag ser sånt undrar jag hur alla de där fördyrande riskutbildningarna verkligen tar upp de faror som lurar den passiva bilisten men inte den som faktiskt kör aktivt och med det har större chans att reda ut problemet den dagen bakänden på bilen börjar bygga offset mot framvagnen. Det finns otroligt bra vinterkörarkurser men det är bara att hoppas att de förare som aldrig tänkt på halkan har tagit på sig lovikkavantar. Det blir nämligen kallt att stå vid dikeskanten och frysa.

Kommentera