Teknikstinn hjälm från ny hjälmtillverkare

Ett företag från Taiwan, Jarvish, har konstruerat två high-tech-hjälmar, X och X-AR. Rent konstruktionsmässigt är det carbonfiber-hjälmar, något som inte avviker alltför mycket ifrån andra fabrikat, det som utmärker dessa är att de packats fulla med elektronik.

I Taiwan är Jarvish långt ifrån okänt, de har redan försett den taiwanesiska polisen med flera hundra ”smarta” hjälmar förutom till många fler privatförare.

Hjälmen är försedd med en kamera i pannan, hörlurar samt mikrofon. Detta möjliggör en rad nya funktioner. X-AR har även en kamera i nacken vilket gör att föraren får en total runtomsikt och en ”head-up”-visning av en rad funktioner som hastighet, väderleksrapport samt navigationshjälp. Alltihop kopplas ihop med en smartphone där man laddar ner en app.

Tekniken är röststyrd, har ett 16 Gb minneskort som kan uppgraderas till 256, Bluetooth och WiFi. Batteritiden anges till fyra timmar. Båda hjälmarna är godkända enligt ECE 22.05.

– The X and X-AR do not replace the need for smart, saferiding. Our vision is to enhance the motorcycling experience with smart features that mean a rider can focus on the road ahead without distraction, We have combined the ultimate rider benefits with a stylish, lightweight helmet for motorcyclists who love their technology as much as the journey, säger Jeremy Lu som är VD på Jarvish.

X kommer ut i höst, X-AR våren 2019 och säljs via Amazon. Prisnivåerna anges till cirka 6 000 kronor för X och det dubbla för X-AR. Här hittar du Jarvish hemsida.

Här kan du läsa om hur du provar ut din hjälm på rätt sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *