Fem fantastiska italienska pärlor

Att välja ut några få platser i ett land kan ha sina problem, det finns ju hundratals. Efterhand ska vi dock ge betydligt fler förslag runt om i Europa men här är i varje fall en blygsam början!

Malcesine vid Gardasjön

Precis vid stranden ligger det vackra fortet från 1200-talet som man når via vindlande gränder genom den typiskt italienska stadskärnan. Här är det småskaligt och vid den lilla venezianska hamnen radar restaurangerna upp sig där det bjuds på härlig italiensk mat. Och glass! Ta linbanan upp till Monte Baldo och njut av den fantastiska utsikten över sjön. Det gör inte det hela sämre att den östra vägen efter Gardasjön är en höjdare. Det här är Italien när det är som bäst. Bildcred: Houseconnections)

SS48, bara för dig med passion för kurvor

Dolomiterna, den nordöstra delen av italienska Alperna, bjuder på en fascinerande natur, speciellt om du väljer att köra SS48 som rankas som en av Europas mest spektakulära vägar. Här tävlar alplandskapet med det typiskt italienska och bara den som åkt vägen kan förstå passionen över en väg som denna. Kort sagt, det en miljö som sällan upplevs på en väg som är hur mumsig som helst. (Bildcred: hfholidays)

Chiantigianavägen, mitt i det undersköna Toscana

Den sammetsmjuka naturen är givmild i Toscana. Här samsas det smaragdgröna lugnt böljande landskapet med historiska platser som Florens, Sienna och Pisa i en blandning som väcker känslor. Vägarna vindlar sig fram mellan bergen och ja, Italien är vackert. I Toscana faktiskt extra vackert. (Bildcred: Breakfast criminals)

Droppstensgrottorna i Frasassi, Europas vackraste

I ett hisnande vackert bergslandskap av vackra kalkstenskullar täckta av frodig grönska i Umbrien tronar små borgar omgivna av pitoresk italiensk bebyggelse så högt upp i himlen så man blir yr. Längre ner finns ett av Europas mest spektakulära grottsystem och något ingen bör missa och vid grottans ingång, finns en ”Grand Canyon” som bara den är värd att se. Ska du bara se en grotta är det den här du ska se! (Bildcred: Thousand Wonders)

Riomaggiore i Ligurien

Vägen ringlar sig efter den sagolikt vackra kusten i Ligurien. Citronträden lutar sig mot vinden, havet är blått och solen nästan alltid närvarande. Vi är i norra Italien, vid medelhavskusten där klipporna reser sig ståtligt mot himlen och de färgglada husen dramatiskt klamrar sig fast i varenda klippskreva som finns. Varför någon har kommit på idén att bygga en stad på en plats som den här kan man fråga sig. Gatorna är ersatta av trappor, det är trångt och överallt sitter italienska damer på pallar utanför sina portar och gör mest ingenting. Åtminstone inte när de sitter där. Man kan tänka sig att det tär på krafterna att ständigt gå i trappor. Men för oss på besök blir det hela fantastiskt charmigt och utsikten slår det mesta. (Bildcred: Jigsawpuzzle)

Tja, vad säger du? Dags att styra mot Italien?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *