Runt Svarta havet på ett så kurvigt sätt som möjligt. Del 5

Det är lätt att bli förtjust i Armenien. Höga berg, fantastiska dalar med en utsikt som nästan tar andan ur en. Ett litet land att stanna länge i men jag och min kompanjon KTM 1190 Adventure kom bara att hinna nosa lite ytligt på det trots att Armenien inte är större än Småland. Österut hittar vi Azerbadjan och i söder Iran. Trots dagens muslimska omgivning är det världens första land som blev kristet och de har en gedigen historia. Kloster finns överallt och man bör nog i varje fall besöka något av dem eftersom de är så hårt knutna till landets historia även om krig och ockupation har varit ett normaltillstånd. Först i samband med kommunismens sammanbrott blev de åter en självständig stat 1991 och detta efter århundraden av övertaganden av såväl Turkiet som Persien med deras olika tolkningar av islam. Vissa händelser sitter som en djup tagg i armeniernas kollektiva historia. Under det ottomanska styret mellan 1914 och 1917 beräknas armenierna närmast ha blivit utraderade, från cirka 1,7 miljoner till 285 000, något som ännu inte alla betraktar som ett folkmord. (Bildcred: Hippie in heels)

De höga Kaukasiska bergen är härliga att köra i och högsta punkten är över 4 000 meter. Det näraliggande Ararat räknas i och för sig av Armenierna som deras eget berg eftersom landets gränser ritats om åtskilliga gånger även om berget idag ligger inom Turkiets gränser. (Bildcred: Hippie in heels)

Utöver att se den fantastiska naturen får man inte missa att stanna till vid sjön Sevan som räknas som en av de måsten som landet bjuder på. Perfekt om man vill svalka sig lite i det klara vattnet och bara njuta lite.

På vägen mot Georgien, strax norr om sjön ligger nationalparken Dilijan. Här är det skog som gäller även om det bara är en liten del i Armenien som bjuder på det. (Bildcred: Armenia Discovery)

Även om Armenien är ett litet land har det bjudit på fantastiska scenerier och en upplevelse som väcker mersmak. Att sedan landets historia är extra intressant gör inte det hela sämre. (Bildcred: Wikimedia / H-dayan)

Hittills har resan bjudit på helt fantastisk körning. Kurvigt. Ibland väldigt kurvigt. En natur som hela tiden skiftar karaktär. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig den här resan i förväg.

Det finns fyra tidigare delar. Del ett handlar om etappen till Österrike, del två om Adriatiska kusten, del tre om Grekland och del fyra om Turkiet. Följ gärna med även till Georgien!

Känner du dig lockad att göra om min resa?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *