Piaggiomuseumet har öppnat igen

Ett av Europas största museer för tvåhjulingar har renoverats under våren och slår nu på nytt upp portarna för de som vill uppleva historien runt Vespa, Moto Guzzi, Gilera, Aprilia, Derbi och Ape.

Piaggio-Museumet som ligger i Pontedera nära Pisa och Florens i Italien får två nya utställningshallar och ytan ökar från 3 000 till 5 000 kvadratmeter. När museumet ursprungligen öppnades i mars 2000 användes en tidigare produktionshall men när nu arton år passerat har 600 000 besökare hunnit igenom samlingarna och behovet av en modernisering var stort.

I en av de nya hallarna visas Aprilias, Moto Guzzis och Gileras racehistoria upp i en miljö som kännetecknas av industrimiljön där fordon tidigare producerades. Här visas exempelvis historien runt de nu i Piaggiogruppen ingående fabrikatens medaljregn upp, 104 WM-titlar allt som allt. I den andra av de två nya hallarna visas transportmopeden Ape upp, ett trehjuligt transportfordon som varit både praktiskt och omdebatterat under årens lopp.

Totalt delas de över 250 utställda objekten in i åtta samlingar vilket gör det till Italiens största museum för motorcyklar och mopeder. De permanenta utställningarna är Vespa Collection, Vespa Racing, Piaggio Collection, Gilera Collection, Moto Guzzi Collection, Aprilia Collection och Artistic Collection samt en 340 kvadratmeter stor hall där temat kommer att skifta.

No Responses

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *