Nu kan du få eCall på din motorcykel

Från och med april 2018 är det lag på att nya bilar ska vara utrustade med eCall, ett automatiskt system för att kontakta en räddningscentral om det inträffar en allvarlig olycka. eCall-systemet omfattar dock inte motorcyklar.

Tanken med eCall är att oavsett om de som färdas i/på fordonet själva har möjlighet att ringa SOS så gör fordonet det. Därmed kan hjälp skickas ut snabbt och till korrekt plats.

Nu lanserar dock DGuard världens första eCall-system för motorcyklar. Precis som det lagstiftade eCall för bilar ringer systemet nödsamtal till 112 om krocksensorn löser ut men det går även att göra det manuellt. Uppgifterna som skickas kallas PSAP (Public Safety Answering Points). Systemet fungerar i alla EU-länder där 112 är det unika nödnumret för PSAP.

Beräkningar har visat att eCall ska sänka utryckningstiden med 40 procent i stadsområden och 50 procent på landsbygden och det säger sig självt att om utryckningstiden i princip halveras ökar chanserna för den som skadats att klara sig bättre.

Systemet ger även möjlighet att få en stöldvarning eftersom systemet via GPS hela tiden vet var fordonet befinner sig. Du kan även göra en så kallad Road Book-inspelning.

Prisnivån på DGuard ligger på 5 700 kronor men monteringskostnaden tillkommer. Räkna med att verkstaden debiterar runt två timmar men det varierar förstås något beroende på vad du har för motorcykelmodell.

eCall går även att koppla ihop med exempelvis smarta klockor och smartphones där automatiska SMS kan skickas till tredje part.

Här hittar du DGuards hemsida och du kan även kolla deras video

Borde det vara lag på eCall på motorcyklar?

Comments
  1. sprithitler

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *