MP vill förbjuda bensin på alla mackar i Stockholm

I dag klubbar Miljöpartiet i Stockholm sitt valmanifest där de vill stoppa all försäljning av fossila drivmedel till år 2030 inom stadens gränser. Om de får gehör för sitt krav kan det vara sluttankat för bensinfordon på Stockholms mackar tidigare än tänkt.

Förbudet är tänkt att omfatta alla försäljningsställen i Stockholm och avse både bensin, diesel och övriga fossila drivmedel.

– Vi vill förbjuda försäljning av fossila bränslen inom stadens gränser till 2030. Så bensin och diesel kommer inte att kunna säljas som det gör i dag, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

 Miljöpartiets vision är att förbjuda fossilbränsledrivna fordon i Stockholms till 2040. Att införa ett totalförbud mot försäljning av fossila drivmedel till 2030 menar de därför är ett naturligt steg till ett bensin- och dieselfritt Stockholm.

– Vi har ett mål att Stockholm ska var fossilbränslefritt år 2040. Och då är det helt rimligt att det inte heller ska gå att tanka fossila bränslen i staden, inte bara inom tullarna. Klimatarbetet går långsamt och Stockholm har chans att vara i framkant jämfört med övriga världen, därför vill vi att Stockholm tar på sig ledartröjan och visar var skåpet ska stå, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Vad som är tänkt att hända med alla bensinmackar är ännu oklart men enligt Luhr handlar det om en omställning till enbart förnybara bränslen, främst biogas och el.

Samtidigt pågår arbetet med miljözoner i Stockholm där det finns en arbetsgrupp men ännu har inga formella beslut fattats.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *