Midnattssolsträffen 2018, ett måste för en knutte

Midnattssolsträffen har lite legendstatus. Inte undra på det. När MMCK, Malmfältens motorcykelklubb, och träffen startade ville man locka hojåkare från exempelvis Stockholmsorådet som skulle köra 130 mil på sina Indian, Norton, HD, BSA, AJS, Saroléa, NSU, Triumph, Ariel och Royal Enfield, åtminstone så mena MMCK att de var dessa hojfabrikat som gällde i klubbens barndom. De som inte var med på den tiden förstår nog inte vilken utmaning det var.

Saroléa förresten, vet du vad det var för motorcykelfabrikat? Så här kunde en sådan se ut 1934 men redan 1850 fanns detta belgiska fabrikat att tillgå. Det är nog bäst att tillägga att det inte riktigt tillhörde de mest välkända fabrikaten.

Nu tänker nog någon nordlig invånare att de där från Fjollträsk nog kan få prova på lite avstånd, det är ju vardag för Norrlänningar och nog har det sin poäng. Inget är så vackert som den Norrländska naturens obrutna vidder.

När klubben startades 1967 körde vi fortfarande på vänster sida så nog känns det som eoner sedan. Redan året efter, 1968, började det talas om en träff i Gällivare och det hela tog ordentlig fart efter det att ett par klubbmedlemmar fått blodad tand efter trevliga träffar på andra håll. Jakten på en klubbkåk tog sin början och det lokala slakteriet hyrde ut den perfekta platsen som döptes till Ranchen och 1969 kunde den första träffen ordnas. Femtio år sedan. Femtio eldsjälar kom. Visst kan man kalla träffen legendarisk?

Ranchen blev dock kortvarig. Året därpå hade en ny lokal hittats, träffen fick ny plats, dubbelt så många besökare och en MC-kortege för beskåda midnattssolen. Redan nu var träffen omtalad.

Legendariska träffar ska förstås ha traditioner. Efter det att portalen kommit på plats 1971 var det dags att med pompa och ståt tända lägerbålet vid midnatt, en tradition som hålls än idag.

1973 inträffade den stora katastrofen. Klubbhuset brann ner till grunden men lagom till träffen stod det nya huset på plats så att de allt fler besökarna kunde tas emot. 1976 var man uppe i cirka 700 och antalet fortsatte att växa. 1980 slogs rekord vad gäller träffdeltagare, 960 motorcyklar och 1250 personer. 1983 lyckades klubben köpa fastigheten, något som gett en helt annan säkerhet.

Anledningen till att det inte är den femtionde träffen i år är att klubben inte hållit träffen varje år. När den nya imponerande lokalen på 240 kvadratmeter byggdes gjordes ett uppehåll med träffen, det blev helt enkelt för mycket med både hus och träff.

Årets träff kommer säkert också att bli en höjdare, så här ser programmet ut:

Fredag 29/6:

21:00 sker invigningen med pompa och ståt. Ankan, Bosse och alla andra räknar vi med finns på plats.Efter invigningen börjar kvällens band att spela: ”Absolut live”Kortege till Dundrets topp avgår 22:30 . Samling 30 minuter innan. För att minimera risken för olyckor ber vi Dig respektera de anvisningar om kortegekörning som finns.

Lördag 30/6:

12:00 – 15:30 Marknadsbesök med pubrunda. Bussar ToR Gällivare centrum för 50:-/person.Följ med på ”Charity run”, där deltagarna skänker 100 kr oavkortat till MS-forskningen. Arrangemanget är ett samarbete mellan MMCK och HDCS. Vi kör tillsammans till byn Puoltikasvaara där vi fikar. Samling på utanför portalen. Exakt tidpunkt kommer senare…18:00 börjar tävlingarna följt av prisutdelning ca kl 19:30.Efter tävlingarna börjar kvällens band att spela: ”Injection”.

Söndag 1/7:

Åter till verkligheten.
Mat:
2 Frukost och 1 middag ingår i träffavgiften. Grillen är öppen en större del av dygnet.. i alla fall halva dygnetDryck:
Öl/Vin till försäljning finns, och detta mellan specificerade klockslag. Försäljning endast till deltagare med armband. Vi har ett ganska strikt hållet tillstånd för alkoholförsäljning och vi ber Dig respektera detta. Tillståndet finns uppsatt på barvagnenHär hittar du klubbens hemsida.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *