Många varnar för extra hala vägar i värmen

Att vägarna i Sverige inte alltid håller högsta kvalitet är välkänt bland motorcyklister men nu när det varit ovanligt varmt under en lång period finns anledning till ökad försiktighet. Så kallad blödande asfalt kan göra vägarna närmast glashala och därmed bromssträcken överraskande lång.

Störst risk är det på nyasfalterade vägar och ser du att asfalten blänker bör du vara extra varsam. Det är i och för sig inte enbart nyasfalterade vägar som drabbas av fenomenet när värmen gör att bindemedlet mjukas upp och då och då går Trafikverket ut med en varning.

– Vi har många bilister som berättat historier där de varit nära att krocka. Av den anledningen vill vi uppmana andra att vara försiktiga, det finns bra information om detta på trafikverkets hemsida berättar Andie Lahdo, ABS Wheels VD. Även om de i första hand vänder sig till bilister gäller varningen i minst samma grad motorcyklister.

Inte blir det bättre av att väghållarna då och då åtgärdar den blödande asfalten med att lägga grus eller sand ovanpå vägbanan. Tanken är väl kanske god, däcken ska trycka ner gruset i vägbanan som på så sätt ska bli bra igen men för motorcyklister är det ingen godtagbar lösning.

Men även om nu värmen skulle avta är vägarna fortfarande hala och regn förvärrar situationen. Först när det regnat ett tag och vattnet spolat ren vägbanan blir friktionen normal igen. Tyvärr kan man tillägga att den regnblöta vägbanan gör fenomenet än svårare att upptäcka.

Den övertydliga bilden lånade vi från motorcyklisten Faris hemsida.

Tycker du att de svenska vägarna är välskötta?

No Responses

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *