Körkortsfusk ska bli olagligt

Trafikverket har under en längre tid brottats med fusk med teoriprovet för körkort och fusket har dessutom tilltagit över tid. Det har varit allt från personer som fotat av frågorna till att det inte är körkortstagaren själv som kommit och gjort provet. Nuvarande lagstiftning har inte kommit åt problemet men nu ska det bli ändring då körkortsfusk brottsrubriceras och polisanmälas som osant intygande enligt Sydsvenskan.

Nu har Trafikverket tröttnat och kommer att lägga till en fråga, Lovar du, på heder och samvete, att inte fuska?, och utan ett ja på den blir provet underkänt.

Förbundsordförande på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) Berit Johansson välkomnar förändringen och konstaterar att man har i princip kunnat ge kontrollanterna fingret, gå därifrån och sedan komma tillbaka samma eftermiddag.

Fuskar provtagaren ändå polisanmäls denne och får inte boka en ny provtid eftersom handlingen är ett lagbrott. Berit Johansson hoppas att detta ska leda till att fusket minskar och att de som tar körkort lär sig trafikreglerna.

Tycker du att Trafikverket gör rätt som försöker stoppa fusket?

Comments
  1. Mats Ceder Skog

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *