Helt ny Yamaha YZ 250 F till 2019

Motorjusteringar via en app, ny ram, ny motor med elstart och ett lätt litiumjon-batteri samt ny design. Det är vad 2019 års modell av YZ 250 F kommer att bjuda på. Även YZ450F får en rad uppdateringar som mer justerbar fjädring och elstart.

Motorn har fått ny topp, ny smidd kolv, ny kamaxelprofil, ny utformning av cylindern, ny 12-håls Denso® bränsleinsprutare samt nytt avgassystem. Detta ger högre prestanda i mellan-och toppregistret. Det blir även ny kylare och ny koppling med större diameter. Den nya lättare cylindern står nu rakare upp för att få tyngdpunkten bättre placerad och även den nya dragningen av avgassystemet har samma syfte.

Även chassisidan har fått mer än uppdateringar. Ramen är helt ny och styvare, nya bakre ramprofiler, ny sving och omarbetad infästning för motorn för bättre balans. Framgaffeln får bättre dämpning, större diameter och fälgarna har blivit lättare. Förarmiljön beskrivs även som mer kompakt och med förbättrad ergonomi, bland annat genom sänkt sadel.

Så till världsnyheten, att det för första gången går att göra detaljerade motorjusteringar via en app på en serietillverkad 250-kubiks crossmotorcykel. Även om den benämns som en världsnyhet fanns den på Yamahas YZ450F förra året men är nu först på en 250. Systemet kallas Yamaha Power Tuner-App och gör att föraren kan välja en optimal inställning för en viss sträcka eller terrängtyp.

En smartphone kopplas via Wi-Fi upp mot motorcykelns Communication Control Unit, CCU, och föraren kan då ställa om exempelvis luft/bränsleblandningen eller tändningen och därmed ändra motorkaraktär samt effekt för olika behov. Systemet kan även visa historisk data så att föraren kan få detaljerad information om motorns servicebehov eller arbete under ett lopp eller en träningssträcka. Systemet möjliggör även att dela information mellan olika förare.

På https://www.yamahamotorsports.com/motocross finns mer information.

Foto: Yamaha

Även Honda uppdaterar, läs mer här.

No Responses

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *