Hedemora TT firar 60-årsjubileum

I år är det sextio år sedan det sista TT-loppet (Tourist Trophy) kördes på vägarna runt Hedemora och det ska i år firas med ett extra festligt jubileumslopp vid Hedemora motorstadion. Evenemanget äger rum den 30 juni, startar klockan 14 och håller på i fyra timmar. MC-museumet kommer att ha öppet och från klockan 18 blir det cruising på stan.

Jubileumsloppet blir dock inte så långt, 750 meter totalt varav 250 meter på den gamla TT-banan. Det är annat än sträckningen för det legendariska TT-loppet runt Stadsberget i Hedemora som för första gången kördes 1933, nästa gång året därpå men sedan fick ett uppehåll till 1949. Märk väl, nedanstående faksimil från affischen från 1953 gäller inte årets datum för jubileumsloppet, det är den 30 juni som gäller!

Tidsandan var en annan trots att det var ett internationellt lopp och till och med hade VM-status sista året. Ändå var det inte unikt att åka på sin egen gatcykel, på den här tiden kunde man helt sonika konvertera den till en tävlingsmotorcykel genom att montera bort strålkastare och en del andra oväsentligheter samt ändra på styret. Ändå påstås det att banrekordet var på 174 kilometer i timmen.

Jubileumsloppet kommer att köras med TT-maskiner som inte får vara nyare än när sista loppet kördes, det vill säga av 1958 års modell eller äldre. Men, det finns ett undantag, har du en replika av nyare årsmodell kommer även de att få delta.

Loppet var legendariskt och bytte namn under årens lopp för att 1954 och senare heta Sverige Grand Prix och vara en VM-deltävling. Det var bara de första två åren det hette Svenska TT-loppen, när de återstartades 1949 blev det Hedemoraloppet för att 1953 kort och gott benämnas det som alla ändå kallade det, TT-loppet. Här tävlade legendarer som Varg-Olle, Geoff Duke och Ken Kavanagh. Den drivande själen bakom tävlingarna var Mas-Harry Larsson som på slutet av 50-talet samlade en publik på över 100 000 personer vilket gjorde loppet till det mest publikdragande genom tiderna. 

….

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *