Har storleken verkligen någon betydelse?

Att välja hjälm är en hel vetenskap, åtminstone om den verkligen ska skydda när man mot förmodan och önskan daskar huvudet i backen. Visst finns det godkända hjälmar som rent skyddstekniskt kan anses ge bristfälligt skydd men även den bästa hjälm kan ge dåligt skydd om den väljs på fel sätt.

Låt oss vara övertydiga. Väljer du en för stor kostym kommer du aldrig att bli välklädd, oavsett om kostymen kommer från Armani. Väljer du en för stor hjälm, eller för den delen i fel form, kommer du aldrig att få ett bra skydd, även om den så är bäst i varenda test.

Så hur ska man då göra för att det ska bli rätt storlek?

Egentligen finns bara ett sätt. Prova hjälmen. Att bara köpa på måfå kommer inte att ge dig maximalt skydd.

Huvudet har betydligt fler mått än omkretsen, vilket är det enda mått som hjälmfabrikanten anger. Även om du mäter omkretsen exakt måste man även ta hänsyn till ovaliteten. Vi vågar sätta en bra slant att du inte vet ditt avstånd mellan öronen och troligen inte heller nacke till panna. Så att bara mäta omkretsen ger inte hela bilden.

Tittar du på en skalle ovanifrån kan den vara mer eller mindre oval och det viktigaste måttet är avståndet nacke/panna. Det måttet måste vara korrekt och är det för kort får du den klassiska röda randen i pannan.

Har en oval skallform, vilket är vanligast för nordeuropéer, och provar en hjälm som är förhållandevis rund måste du gå upp i storlek, omkrets, för att måttet nacke/panna ska vara tillräckligt långt. Då påverkas även måttet öra/öra eftersom du väljer en större omkrets och hjälmen sluter inte åt på sidorna. Hjälmen upplevs som bullrig på dig även om en test klassar den som tyst. Lite som att välja en bred sko till en smal fot, nog är det sällsynt med tester på skors passform? Dessutom mäts skons storlek i längd och inte omkrets.

Om du istället har en rund skalle och väljer en oval hjälm kan du välja en mindre storlek eftersom måttet nacke/panna är längre i förhållande till omkretsen än på en rund hjälm. Du kan gå ner i omkrets och hjälmen tätar bättre vid öronen, åtminstone så länge inte hjälmen blir obehagligt trång på sidorna. Generellt blir en sådan hjälm tystare. Nu har du valt en hjälm på samma sätt som om du valt en smal sko till en bred fot.

Du måste alltså välja en hjälm vars form stämmer med din skallform. Vad kompisen tycker om hjälmen kan förstås vara till hjälp men har ni olika skallform kommer ni med rätta aldrig att tycka lika om hur hjälmen passar. Prova och bedöm själv, det ger bäst resultat.

Även huvudets sfär från ögonbrynen till nacken har betydelse. Vissa människor har en väldigt rak och hög panna, som en typisk japan eller väldigt sluttande panna som sinnebilden av en neandertalare. Är din panna väldigt rak och hjälmens form sluttande kan hjälmen trycka i överkant på pannan och sfären påverkas inte primärt av omkretsen. För att hjälmen ska bottna på ett korrekt sätt går du upp i storlek och alla andra mått blir fel.

På motsvarande sätt kan en lång nacke dra hjälmen bakåt och pannproblemet kvarstår.

Även sfären mellan öronen över skallen har betydelse men mer för komforten.

Provar du nu en, oftast, billig hjälm i butiken har fabrikanten löst passformsproblemet på ett smart sätt. Eller smart förresten, de har ett extra tjockt lager med komfortstoppning, skumgummi, närmast skallen. En sådan hjälm kan kännas skönare på huvudet ända tills du efter en tids användning tryckt ihop skumgummit på samma sätt som händer med kökssvampen efter en tid. Successivt upplever du hjälmen som för stor och den börjar bli bullrig förutom att den sitter allmänt illa. Vad du kanske inte upptäckte i butiken var att hjälmen var för stor men du blev överväldigad av att den kändes skön.

Innanför komfortstoppningen sitter frigoliten eller som en del säger EPS-lagret. Det är det lagret som dämpar smällen men hjälper även till att fördela kraften. Dyrare hjälmar använder sig av olika densitet i olika delar av hjälmen eftersom kraften behöver dämpas olika beroende från vilket håll smällen kommer. Och ju dyrare hjälm desto tunnare komfortstoppning. Det betyder också att den dyrare hjälmen kräver en mer noggrann utprovning eftersom den är mindre förlåtande i passform men generellt sagt även skyddar bättre om olyckan är framme.

De alltmer populära inskjutbara visiren skapar här ett säkerhetsproblem. För att visiret ska kunna försvinna in i hjälmen måste det finnas en spalt mellan skalet och frigoliten. Visiret må kunna ha en säkerhetshöjande funktion genom att det är smidigare än solglasögon men hjälmens säkerhet blir lägre eftersom EPS:en och skalet inte har kontakt med varandra, men den frågan har inget med passformen att göra. Vi bara konstaterar att skarvar, spalter och olika öppningar sänker hjälmens potentiella säkerhet, likväl som om du väljer en för stor storlek eller fel form.

Hur en hjälm passar till just dig är inget som kan mätas i några tester så här hjälper inga stjärnor eller poäng, den enda som avgöra det är du själv. Ta gärna till dig om sådana omdömen men de är just omdömen om hur testföraren upplever hjälmen, inte hur den passar andra personer.

Jösses, hur testar jag att alla mått är korrekta?

När du tar på dig hjälmen testar många med en höger-vänsterrörelse. Det du då testar är spänsten i kindkuddarna som har föga med säkerheten att göra. Du ska testa med att ta tag i hakpartiet och dra det nedåt. I ”viloläge” ska hjälmen visiröppning vara strax ovanför ögonbrynen, säg mellan 5-10 millimeter för en normal integralhjälm, offroad-typer något högre. Hjälmen ska inte fortsätta nedåt över ögonbrynen och vid alldeles för stor storlek ned över ögonen. Gå ned i storlek!

Känn efter att hjälmen inte trycker obehagligt mycket i pannan men låt den trycka lite. Din panna är inte ovanifrån sett sfäriskt jämn, vilket hjälmen är, och hjälmen anpassar sig efter dina bucklor och bulor. Därför är hjälmen personlig och ska bäras av en och samma person under dess livslängd.

En plasthjälm har som grundprincip ett mjukare skal och en hårdare densitet på frigoliten. En sådan hjälm anpassar sig mindre än en komposithjälm som har ett hårdare skal och mjukare frigolit.

Var noga när du testar passformen och välj inte hjälm efter lackering. En aldrig så tuff grafik hjälper inte vid en olycka. Bättre en mer neutral färgsättning och en bättre grundkonstruktion. Kort sagt, ska du lägga en tusenlapp på grafiken eller samma tusenlapp på högre säkerhet?

Tillbaka till översta bilden

Som du ser sitter hjälmen alldeles för lågt och det går att avgöra bara genom att titta på bilden. Det betyder att den är för stor. Trots att Arai är en hjälm som rankas högt i säkerhetshänseende är den här personens säkerhet inte garanterad och det kan ingen hjälmfabrikant göra något åt och inget testinstitut testa. Det är ditt val om du ska lägga pengarna för din favorithjälm på något så dumt som för stor storlek. Du väljer väl inte heller för stora skor eller för stor storlek på kostymen för att de inte klämmer eller sitter åt?

Sitter din hjälm perfekt på dig?

No Responses

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *