Finns ingen lag om klädsel på MC förutom hjälm

Anna Göransson, presstalesman vid polisen i region Syd säger till Aftonbladet

– Naturligtvis är det inte lämpligt att enbart i svensk flagga köra motorcykel på en trafikerad väg. Det kan ställa till naturligtvis. Men hjälm ska man ha. Att åka naken, och som i detta fall endast iklädd flagga, bryter dock inte mot någon lag. Inte heller finns det någon lag som förbjuder att åka på ett hjul. Dock kan en polisman som observerar det besluta om det blir vårdslöshet i trafik, beroende på vad man tycker om omständigheterna i övrigt.

Det beror på att det faktiskt inte finns någon lag om hur en motorcyklist ska vara klädd, förutom att det krävs en godkänd hjälm. Några har kanske sett det förr, när hjälmlagen infördes i Tyskland annonserade deras vägverk med stora skyltar efter vägarna där två personer, en man och en kvinna, körde sin motorcykel nakna men med hjälm. Texten löd, men snälla, använd hjälm.

Det här handlade istället om ett vad, om Sverige skulle vinna VM-guld i hockey två år i rad skulle Johannes Erlands åka motorcykel naken och han skulle dessutom köra en kilometer på bakhjulet. Så sagt och gjort, på nationaldagen blev det av. Men lite fusk var det, han hade faktiskt skor.

– Det var ganska många snopna miner, hakor ner i backen och vridna nackar, säger han till Aftonbladet och tillägger Det är inte svårare att åka bakhjulet naken men är man naken så är det lite mer nerv i det hela.

Klickar du här kommer du till Aftonbladets artikel där du kan kolla in videon.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *