Fem platser du inte ska missa i Frankrike

Att hitta de där riktiga pärlorna på sin semester är något alla vill kunna skryta om och här ger vi dig fem säkra skryttips om Frankrike.

Gorge du Verdon, Europas Grand Canyon

Vi är i paradiset på en vägsträcka som mäter sig med de allra bästa runt om i världen! Det smaragdfärgade vattnet kontrasterar vackert mot de ljusa och höga klipporna efter den 14 mil långa vägen som klänger sig fast efter klippkanten. Vi är i Europas Grand Canyon och det är oändligt vackert!

Det legendomspunna Provence, som här i Parc Naturel Régional du Verdon, hittar vi i sydöstra Frankrike och där finns de 25 kilometer väg mellan Castellano och Moustiers-Sainte-Marie, Route des Crêtes, där det är som allra vackrast. 700 meter under oss syns floden Verdon, på sidorna det ljusa kalkstensberget och den frodiga växtligheten, nästan som en overklig kuliss mot den klarblå himlen.

Bergssidornas vinrankor klänger sig fast och på fälten växer underbart doftande blå lavender. Verdons lugnt frampaddlade kajaker kommer tätt och jäkt stress lyser med sin frånvaro.

En av de bästa utsiktsplatserna finns vid byn Rougon. Emellanåt känns vägen helt galen när klipporna hänger över en och man har svårt att tro att det här är verkligt. Här och där leder stigar ner till flodens svalkande vatten och vid dalens slut, precis där floden mynnar ut i sjön Lac de Sainte-Croix hittar du klassiska stränder. Tar du en trampbåt kommer du att få en upplevelse du inte kommer att ångra, bara några tramptag bort är du helt omsluten av de enorma bergen. Gilar du bungyjump ska du hoppa från bron Pont de L’Artuby. Den ligger vid väg D71 på den södra sidan av klyftan och för att se bron, som är Europas högsta, skall du stanna vid Balcons de la Mescale. Från bron är det 182 meter ned till Verdon. Det brukar räcka för de mest hårdföra bungyjump-hoppare!

Jo, den här platsen är unik i Europa och bjuder på en upplevelse som inte ens de som varit här kan beskriva rättvist och som andra imponerande landskap gör inte heller foton det. Gorge du Verdon är helt enkelt Provence när det är som bäst!

Var?

Västerifrån vid Moustiers-Ste-Marie eller Lac de Ste Croix kör du D952 för norra sidan eller D71 via Aiguines för den södra. Österifrån går D952 från Castellane hela vägen längs norra sidan. Vid Pont de Soleils kan du byta till södra sidan via Trigance. Kolla en detaljerad karta i förväg.

Här hittar du Verdon Gorges hemsida. (Bildcred: Wikimedia / Paolo Bertinetto)

Route Napoleon

Vi fortsätter med ytterligare en vacker och härligt kurvig väg, Route Napoleon. Också den rankas som en av de mest förförande vägarna i Frankrike och vägen har dessutom en svårslagen historia. 1815 tog Napoleon den här vägen, därav namnet, när han återvände från Elba första gången för att återta tronen. Vägen har legendstatus, fick sitt nuvarande namn 1932 och är därefter skyltad med den franska imperieörnen och vägnummer 85.

Stundtals är stigningen kraftig och kurvorna många som vid den 786 meter höga Col de Pilon och Col de Valferrière på 1169 meter. Gillar du att kunna skryta med att ha vilat på samma ställe som Napoleon stannar du vid St Vallier-de-Thiey där du hittar trädet och den sex meter höga minnesstoden vid Place d’Apié.

Historien till trots är det naturupplevelsen som är det som gör vägen till det den är. Här är det små mysiga franska samhällen där frukt och grönt finns utanför butiksdörren och strax bredvid finns kanske ett fik där några sitter och njuter av ett glas vin och en ostbricka i solskenet. Den kurviga vägen bjuder på fantastiska scenerier och överallt finns små hotell med en utsikt som får den mest förhärdade att tappa andan och bara sätta sig på balkongen för att njuta. Det öppna landskapet med berg i bakgrunden och dalar som i botten avslutas med en flod, är något som måste upplevas, jag garanterar att wow-faktorn är hög. Och ta god tid på dig, det behövs om du vill kunna sätta dig och ta en kopp kaffe här och där och bara njuta! Personligen tycker jag att området runt Gap är att föredra.

I naturskönt belägna Grenoble ska du ta linbanan upp på berget där utsikten över staden är spektakulär och vid bra väder finns möjlighet att se ända till Auberge Napoleon. (Bildcred: Wikimedia / Arlequin Photographie)

Opalkusten
Kuststräckan vid Engelska kanalen i norra Frankrike, närmare bestämt franska Flandern, är historiska trakter och det är här de namnkunniga orterna som Dunkerque och Calais ligger. Den dramatiska kustens långa sträckor med branta klippor blandas med underbara stränder och formar den berömda kuststräckan som kallas Opalkusten.

Vid den ungefär 15 mil långa Opalkustens två största havsklippor, den 134 meter höga Cap Blanc-Nez och Cap Gris-Nez med mer måttliga 45 meter är platser som är något att se fram emot. De enorma skogarna och de gröna dalarna ramar in de stora badorterna som Berck-sur-Mer och Le Touquet-Paris-Plage och visst bör man stanna till även i dessa. Dessutom hittar du Frankrikes största fiskehamn Boulogne-sur-Mer här. Men det som jag själv uppskattar mest är de små, typiskt franska orterna där en stund på en uterestaurang är ett måste. Det Fjärran Östern-klingande namnet Opalkusten kommer från den föga kände konstnären Édouard Lévêque som kanske fångades av de vita kalkstensklipporna och de finkorniga stränderna.

Rakt söder om Calais och västerut ligger en av Frankrikes 45 nationalparker, Parc naturel régional des Caps et Marais d’Opale, enkelt och smidigt namn till alla turisters fromma. Men namnet till trots är den besöksvärd så vi tar väg 940 efter kusten och åker längs sanddyner och havsutsikt. Här finns det gott om platser att stanna till vid, ta en kopp kaffe och kanske gå en promenad medan man blickar ut över havet. Här hittar du även klipporna jag beskrev i inledningen och förstås otaliga krigsinstallationer.

Avstånden är inte långa och snart kommer vi till den imponerande strandpromenaden i Wimereux som bjuder på en behaglig frisk havsvind. De fint renoverade husen lyser i sina pastellfärger och badortens souvernirstånd försöker locka till köp medan den finkorniga sanden ser lockande ut för bad. Det är på platser som den här man känner att namnet opalkusten inte är något dumt val. Atmosfären är rogivande men det finns orter med mer fart och fläkt som Le Touquet för den som söker ett mer jet-set präglat liv och den ligger strax efter Boulogne-sur-Mer. (Bildcred: Wikimedia / Pline)

Chamonix Skywalk, Le Pas dans le Vide

Nu tar vi oss till Mont Blanc där du som drömmer om att bestiga ett berg kommer att få ditt lystmäte tillfredsställt utan fysisk ansträngning. Det är inte svårt att ta sig upp, du tar linbanan för att sedan ta hissen.

Utsiktsplattformen på toppen av Aiguille du Midi i franska Alperna finns en femsidig kub av härdat och laminerat glas och är belägen ungefär 4000 meter över havet. Någon motsvarighet finns inte och utsikten är magisk!

Utsiktsplatsen öppnades för besökare den 21 december 2013, har väggar, tak och golv av glas över ett stup på 1000 meter och ger besökarna känslan av att sväva bland molnen.

Läs mer om Le Pas dans le Vide.

Var?

100, place de l’Aiguille du Midi, 74400 Chamonix

GPS: N45°55’05”, E6°52’14”

Baux de Provence, en av Europas märkligaste grottor

Vi tar oss till Parc Naturel Regional des Alpilles och en av Europas märkligaste grottor. Grottan har bildats efter det att stora kalkstensblock skurits ut ur berget och i den miljön hålls det en ljusshow som måste upplevas. Även orten är intressant att uppleva och det hela är en oförglömlig upplevelse. Vägen upp till Baux de Provence är dessutom smal och rolig.

Var?

Strax söder om Avignon.

GPS: N43°44’32”, E4°48’01”

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *