Upplev svensk historia i Galtströms Bruk, Sundsvall

Galtströms bruk är Medelpads äldsta, största och sista järnbruk och var i drift mellan åren 1673 och 1916. Bruksmiljön är välbevarad och många av de gamla bruksbyggnaderna finns att besöka, exempelvis rost- och masugnen, kapellet och bagarstugan. En vacker park omger den ståtliga herrgården med flygelbyggna­der och det bevarade brukskontoret. Galtström kan därmed erbjuda många aktiviteter och en populär plats för en dagsutflykt.

Galtströms bruk ägs och förvaltas av Svenska Cellu­losa aktiebolaget, SCA. Det är den äldsta av de norr­ländska industrier som så småningom kom att bilda SCA 1929. Området är ett fint utflyktsmål för den som vill besöka en välbevarad bruksmiljö eller botanisera i en intressant havsstrandflora kring några av de närbe­lägna stränderna.

Idag är Galtströms bruk ett riksintressant byggnadsminne som ägs och förvaltas av SCA. Dessutom är det ett av Medelpads största turistmål med över 60.000 besökare per år. Här finns naturstig, ånglok, skogsmuseum, bagarstuga med café. Galtströms Café och Restaurang har öppet dagligen juni-augusti, övrig tid vid bokning. Under sommaren SCA bjuder på guidade turer lördagar och söndagar kl. 13.00 från midsommardagen till slutet av augusti.

En vansinnigt god smörgåstårta på Galtströms Restaurang

Galtströms kyrka är som beläget i närheten är Norrlands första brukskyrka och byggdes 1680. Kapellet är mycket omtyckt för dop och vigslar under sommaren.

För mer information och aktuella evenemang besök www.galtstromsbruk.se.

Sväng av E4 vid Myra i Njurunda och följ skylt mot Galström. Eller sväng av E4 vid Årskogen, norr om Gnarp, och följ skylt mot Galtström, denna sträckning är mumma för dig som vill köra grus.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *