Brudfjällsvägens vilda sträcka, sinterhus och räkmackor

Bildcred: youtubevideo

Att hitta häftiga miljöer för söndagsutflykten är inte helt omöjligt men de som ligger i anslutning till lika häftiga hojvägar är lite knepigare. Kombinationen Borgvik och Brudfjällsvägen är svårslagen för bruksorten Borgvik rankas som en av Sveriges bäst bevarade och Brudfjällsvägen är riktigt, riktigt mumsig. Helt enkelt, sötsakerna ligger uppradade runt omkring, både vägar och platser.

Först lite om den otyglat smala och kurviga Brudfjällsvägen som du möjligen hört talas om eftersom den är legendarisk och kanske Sveriges roligaste. Den är riktigt kurvig men dessutom backig eller vad man nu ska kalla en väg som svänger lika mycket i höjdled som sidled. Men backig är nog ändå inte riktigt rätt ord trots lutningar på upp till 21 procent. Fantastiskt rolig att köra är den helt oomtvistat och ofta beskrivs sträckan som vild, kanske Sveriges vildaste. Och vem vill inte köra på Sveriges vildaste och roligaste väg?

Nåja, vägen är inte helt ny för den byggdes redan på 1830-talet och vi pratar om sträckan Håverud-Tisselskog. Här har förfärliga händelser inträffat säger en urgammal sägen som förlorar sig in i historiens mörkaste skrymslen. Ett brudfölje ska, möjligen på den tiden då vägen mest var att betrakta som en stig, ha blivit överfallet och gått ett mörkt öde tillmötes. Sant eller inte, bergsområdet Brudfjället finns alldeles bredvid. Nuförtiden numreras som bekant allt och tittar du på kartan står det länsväg 2221 som även passerar sevärda Håverud med sin akvedukt, sina slussar och broar. Du bör i varje fall komma med en fulltankad hoj till den vansinnigt roliga vägen för sträckan är betydligt längre än kartan visar eftersom det inte räcker med att köra den en gång.

Dessutom finns en hel rad vägar i området som möjligen inte är lika legendariska men väl så anpassade för aktiv körning. Så en härligt varm och tidig sommarmorgon är en lämplig tidpunkt. Pauser kan med fördel hållas i Håverud där det finns goda förplägnadsmöjligheter med utsikt över det ingenjörsmässiga mästerverket skapat under åren 1864-1868 av Nils Ericsson, så just i år firas 150-årsjubiléet. (www.dalslandskanal.se)

Eftersom markförhållandena är usla för att bygga en sluss i Dalslands kanal kom man på att låta vattnet passera i en plåtränna  som hålls ihop med 33 000 nitar. Drygt 33 meter upp i luften. Det här var ett helt nytt koncept eftersom det gängse sättet att bygga en akvedukt är att likna vid en bågbro. Dessutom släpades rännan hela vägen från Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm, bara det en bedrift på 1860-talet. Men Håveruds moderniteter tog inte slut där, det finns två andra broar över klyftan, en för bilar och en för järnvägen.

Möjligen kommer inte akvedukten att bli lika långlivad som de romerska versionerna men akvedukten i Håverud kan i varje fall skryta med att vara helt unik.

(Bildcred: Wikimedia / Jan Krutisch)

Bruksorten Borgvik är också unik och räknas som den mest välbevarade i sitt slag i Sverige. Här är det sintersten som gäller för de cirka femtio byggnaderna som ligger inbäddade i Borgviksälvens grönska.

För att ta oss dit förflyttar vi oss på förförande roliga vägar till ungefär halvannan mil väster om Grums vid älven Värma som den hette innan namnet ändrades till Borgviksälven. Visserligen bytte älven namn men inte landskapet, Värmland låter helt enkelt bättre och älven sägs ha varit upphovet till landskapets namn. Så vi är helt enkelt i Värmlands vagga.

I Borgvik var det järn som gällde. Redan 1627 satte produktionen i masugnen igång och den pågick ända till 1924. Export var konceptet, som mest 4 000 ton per år till hugade kunder runt om i Europa. Bland kunderna kan nämnas Eiffeltornet vars nitar påstås komma härifrån och möjligen även en del av tornet i övrigt.

(Bildcred: Wikimedia / Jan Oostehof)

Beroende på hur historisk intresserad du är kan du vandra runt bland de vackra byggnaderna, besöka det lilla muséet, äta gourmetmat till ljudet av Borgviksälvens brus och bara njuta. Krävs det starkvaror till maten finns det både hotell (https://www.hotels.com/ho761933696/kungskvarnen-borgvik-borgvik-sweden/) och en camping. Dessutom finns det ett hamncafé med trevligt utbud. Det sägs att det inte blir några överdådiga räkmackor i år, i så fall är det riktigt trist, men du kan i varje fall ta ett dopp i det långgrunda vattnet. Ortens hemsida hittar du här (http://www.borgvik.biz/)

Eftersom räkmackorna i Borgvik troligen inte serveras längre får vi för dessa ta oss vidare till nostalgiska Värmskogs Café (www.varmskogscafe.se) på lagom köravstånd, inrymt i ett fantastiskt trähus. De sägs ha Värmlands mest berömda räkmackor så det finns goda alternativ. Här finns det dessutom kanotuthyrning för den som inte packat ner sin egen i packfickorna. För det sjörika landskapet bjuder inte bara på härliga vyer, det finns mycket att uppleva om du har lite extra tid. Små hotell finns här och där för den som inte nöjer sig med en dagsutflykt.

(Bildcred: http://ffanniejonsson.blogg.se/)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *